На Прикарпатті 99,8% оформлених митних декларацій – електронні


З початку року у зоні діяльності Івано-Франківської митниці Міндоходів оформлено 33 842 митні декларації. З них 33 790 – з використанням процедури електронного декларування, що складає 99,8 відс. загальної кількості.

Як зазначили у відомстві, цей показник збільшився на 5 відс. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Нагадаємо, згідно Положення про митні декларації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій», електронна митна декларація (далі – ЕМД) складається з полів електронного документа, що відповідають формам митних декларацій на паперовому носії, та засвідчується електронним цифровим підписом (далі – ЕЦП) особи, яка її склала.

Формат електронної копії митної декларації на паперовому носії, ЕМД, інших електронних документів (далі – ЕД), необхідних для здійснення митного контролю та оформлення, кодування символів, засоби пересилання визначаються Міністерством доходів і зборів України з оприлюдненням відповідної інформації на веб-сайті ДФС України.

Відповідно до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 30.05.2012 № 631, ЕМД та ЕД формуються декларантом або уповноваженою ним особою (далі - Декларант) відповідно до законодавства України.

ЕМД та ЕД передаються за допомогою засобів інформаційних технологій у складі електронного повідомлення, засвідченого ЕЦП Декларанта, з електронної адреси, визначеної для передавання таких електронних документів органам доходів і зборів і отримання зворотної інформації від органів доходів і зборів, на електронну адресу, визначену Міністерством доходів і зборів України для одержання таких повідомлень.

При цьому ЕМД та ЕД створюються за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

Таким чином, для отримання інформації щодо переліку фірм-розробників спеціалізованого програмного забезпечення, яке б дозволяло виготовляти ЕМД та ЕД в форматі електронного декларування, СГ необхідно звернутись до підрозділу органу доходів і зборів, де буде здійснюватися митне оформлення товарів.