На Прикарпатті дороги відремонтують за новою технологією?


В Івано-Франківську укравтодор відремонтує головні дороги за стандартом щебенево-мастильного асфальтобетону ЩМА-20.

Про це «Бліц-Інфо» повідомляє прес-служба ДП «Івано-Франківського облавтодору».

Вперше цю технологію використали близько 10 років тому на будівництві траси Київ-Бориспіль. За словами фахівців, технологія ЩМА-20 дозволить продовжити термін життя доріг без ремонту додатково на 3-4 роки.

«Тепер ми будемо ремонтувати дороги тільки з використанням цієї технології і повністю відмовимося від застарілих стандартів, що передбачали застосування в якості в'яжучого матеріалу, смолу. Новий стандарт стійкіший до температурних стрибків, а також до наднормативного тиску великовантажним транспортом в разі порушень перевізниками норм навантаження» - зазначив голова Укравтодору Євген Прусенко.

 Дороги, побудовані з використанням технології щебенево-мастильного асфальтобетону стійкіші через мінімальну пористість структури дорожнього покриття.  На відміну від дорожніх покриттів старих технологій, коли порожнини у структурі шарів асфальтобетону могли становити до 20%, при застосуванні таких технологій пористість не перевищуватиме  3-5%. Тобто покриття в рази щільніше, практично не пропускає воду, що запобігає руйнуванню дороги при різких перепадах температур в зимовий період, пояснюють фахівці.