На Прикарпатті пожежникам допомагають добровольці


Вогонь та вода несе найбільше загрози людському життю та майну. Тим не менш, в Україні щодня трапляються десятки пожеж.

Роботу із запобігання виникненню пожеж та їх гасінням займається державна служба з надзвичайних ситуацій.

Крім них, боротьбу з вогнем веде добровільна пожежна охорона.

Як розповів кореспонденту «Бліц-Інфо» головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС в Івано-Франківській області  Володимир Шкромида, добровільна пожежна дружина або команда створюється на підприємстві, в установі чи організації за рішенням керівника з числа працівників.

«Основним їхнім завданням є запобігати виникненню пожеж в установі, до якої відносяться. За потребою, займаються безпосередньо гасінням. На сьогодні в Івано-Франківській області створено 992 добровільні пожежні дружини (ДПД) та 26 добровільних пожежних команд (ДПК), в яких  нараховується більше 4800 членів. На озброєнні ДПК є 19 пожежних автомобілів, 27 мотопомп, 13 одиниць пристосованої техніки», - пояснює Володимир Шкромида.  

За його словами, протягом цього року добровільні пожежні команди  брали участь у гасінні 4 пожеж.

«Фінансування та матеріально-технічне забезпечення здійснюється засновниками дружини , тобто організацією чи підприємство. Членом пожежної дружини (команди) на добровільних засадах може стати особа з     числа працівників підприємства, що досягла  18-річного  віку і здатна за своїми здібностями та станом здоров'я виконувати покладені на неї обов'язки», - каже інспектор.

Шкромида зауважив, що на Прикарпатті найбільші добровільні протипожежні формування створені на підприємства УМГ "Прикарпаттрансгаз",  лісогосподарських підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства та  інших великих підприємствах області (ТЗО ЛК "Інтреплит",  ТОВ «Кроно-Україна» ТК «Буковель» ТзОВ «Скорзонера», Обласна клінічна лікарня, ПНУ ім.Стефаника, Долинський газопереробний завод.)