На Прикарпатті сержанта засудили на три роки за невиконання наказу військового командира


14 серпня Надвірнянський районний суд під головуванням в.о. голови суду Михайла Гураша розглянув кримінальне провадження щодо військовослужбовця - сержанта за призовом під час мобілізації на особовий період військової частини польова пошта В0120, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ст.402 ч.1 КК України (Непокора).

В судовому засіданні встановлено, що обвинувачений у період 2002-2003 роках проходив строкову військову службу у Збройних Силах України на різних посадах, де прийняв військову присягу на вірність Українському народові, повідомляє "Надвірнянська правда"

17.05.2014 року підсудній призваний Івано-Франківським міським військовим комісаріатом на військову службу під час мобілізації на особливий період та відповідно до наказу командира військової частини польова пошта В0120 за № 8 від 17.05.2014 року призначений на посаду гранатометника відділення охорони вказаної військової частини.  

Під час проходження військової служби сержант грубо порушив військову дисципліну - умисно не виконав наказ командира військової частини.

Так, відповідно до наказу командира військової частини, підполковника за №5 від 25.05.2014 року особовий склад цієї військової частини, в тому числі і сержант, зобов'язані були здійснити переміщення автомобільним транспортом у кількості 58 одиниць за маршрутом Делятин - Коломия - Чернівці - Сторожинець в полігон "Прибан", який розташований в м.Сторожинець Чернівецької області. Вимоги вищевказаного наказу до сержанта доведені на вечірньому шикуванні 25.05.2014 року близько 21 години 00 хвилин командиром військової частини польова пошта В0120 в місці її дислокації, за адресою: м.Івано-Франківськ-16 (військове містечко № 1 смт.Делятин).

Однак, сержант вчинив непокору, тобто відкрито відмовився виконувати письмовий наказ начальника - командира військової частини. Відданий йому наказ не виконав, на полігон "Прибан" не вибув, а залишився у розташуванні військового містечка № 1 в смт.Делятин, яке знаходиться за адресою: м.Івано-Франківськ-16 Івано-Франківської області.

У вчиненному щиро розкаявся, просить його суворо не карати та запевнив суд що подібного більше не повторить. 

Враховуючи викладене, суд визнав сержанта винуватим у вчиненні злочину передбаченого  ст.402 ч.1 КК України (Непокора) і призначив йому покарання -  три роки позбавлення волі. Засудженого звільнено від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком один рік.