На Прикарпатті урочисто відкрили пам'ятник керівнику Служби безпеки ОУН Миколі Арсеничу


17 листопада у с. Нижній Березів Косівського району було відкрито пам’ятник члену Центрального Проводу ОУН, керівнику Служби безпеки ОУН Миколі Арсеничу. Участь у святкових заходах з нагоди вшанування Миколи Арсенича у його рідному селі взяли й місцеві обранці.

На відкриття пам’ятника прибули зокрема народний депутат України Олександр Сич, голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, депутати обласної та районних рад.

Як відзначив під час урочистого віче народний депутат України Олександр Сич, Микола Арсенич був командиром воюючої Української Держави. На той час, за словами свободівця, Українська Держава мала всі ознаки державності. Вона була проголошена Актом 30 червня 1941 року у Львові, мала власний Уряд, який очолював Ярослав Стецько, мала свій парламент – Українську головну визвольну раду, власні збройні сили – армію УПА, власну спецслужбу – Службу безпеки ОУН. Саме її фактичним творцем і став Микола Арсенич.

«Микола Арсенич є одним із тих, про кого, можливо, не так багато говорять як, скажімо, про Степана Бандеру чи Романа Шухевича. Однак саме без його участі національно-визвольна боротьба українського народу в першій половині ХХ століття була б не наскільки успішною. Микола Арсенич створив Службу безпеки ОУН. Вона була наскільки ефективною, що фактично на рівних протистояла такій начебто «непереможній» НКВД», – відзначив Олександр Сич.

На переконання Олександра Сича, постання сучасної Української Держави було б неможливим без національно-визвольних змагань попередніх років. Втім, із здобуттям незалежності у 1991 році сама боротьба не завершилася. Наразі триває боротьба за зміст Української Держави.

«Українська Держава й надалі є воюючою Україною і головний зміст цієї боротьби полягає в боротьбі за ідентичність. У цій боротьбі є кілька фронтів. Серед них, зокрема, російсько-імперський зовнішній фронт, метою якого є повернення України до складу Росії. Окрім того, глобалізаційно-космополітичний фронт, спрямований на розмиття національної ідентичності. Внутрішній фронт цієї боротьби становить боротьба проти «п’ятої колони» – КПУ та Партії регіонів. Не менш важливою є й боротьба з ментальністю за викорінення «бацили раба», «бацили приниження». Кожен із нас має пам’ятати єдине: власноруч ніхто нам не побудує успішної, сильної, самодостатньої  Української Держави, окрім нас самих. Будьмо борцями і тоді сучасна Україна постане саме такою, якою хочемо бачити її ми, про яку мріяли провідники ОУН й за яку віддав життя Микола Арсенич», – резюмував Олександр Сич.