На Прикарпатті з початку року виявлено 85 фактів продажу спиртного неповнолітнім


Від початку року в Івано-Франківській області працівниками правоохоронних органів було виявлено та зафіксовано 85 фактів з продажу спиртних напоїв неповнолітнім.

Про це у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» зазначив начальник СТКМСД УМВС України в Івано-Франківській області Віталій Гев’юк.

Як повідомив правоохоронець, в області за цим стежать працівники кримінальної міліції у справах дітей. Саме вони в більшості випадках складають протоколи за продаж неповнолітнім слабоалкогольних, алкогольних чи тютюнових виробів. Кожен випадок правоохоронці розглядають по окремості тому і міри покарання дещо відрізняються.

«Покарання немає якогось одного покарання, все залежить від випадку. Якщо відбувся продаж слабоалкогольного напою неповнолітнім, тоді складається протокол відносно продавця. Він направляється на адміністративну комісію. Сума штрафу у цьому випадку передбачена 510-570 гривень», - зауважив Віталій Гев’юк.

Що стосується спиртного та тютюнових виробів, то ситуація дещо інша.

«Як і в попередньому випадку складаються адміністративні протоколи, які  направляються в адмінкомісію. А от відносно власника відправляється справа в управління міндоходів області. Сума штрафу в даному випадку понад 6 тисяч гривень. Крім того, власника позбавляють ліцензії щодо продажу алкогольних та тютюнових виробів. Але справа  кожна розглядається окремо відповідно до того, що саме продали дитині», - наголосив пан Гев’юк.

Виявляти такі правопорушення правоохоронцям допомагають спеціальні рейди.За словами Віталія Миколайовича, ці рейди є регулярними і проводяться у кожному районі по п’ятницях та суботах.

«В кожному районі є наші працівники кримінальної міліції у справах дітей.  І разом з службою у справах дітей за графіком проводять такі  рейди.  Бувають випадки коли, що з алкогольним отруєнням діти попадають у лікарню. Тоді проводиться перевірка по даних матеріалах, де дитина купила? Чи взяла з дому, чи старший хтось купив?  Якщо дитина вказує нам, що продали в магазині, то відносно продавця і власника складається протокол. Якщо ж дитина взяла алкоголь з дому, то відносно батьків складається адміністративний протокол за статтею 184 Неналежне виховання дитини», - зазначив Віталій Гев’юк.