На Прикарпатті з'явилися нові види шахрайств


Про це на брифінгу засобам масової інформації повідомив начальник карного розшуку УМВС України в Івано-Франківській області полковник міліції Ігор Бабюк. За словами керівника, з початку року в області задокументовано 18 шахрайств через Інтернет, 23 шахрайства із кредитними картками, 7 шахрайств пов’язаних із купівлею-продажем автомобілів та 3 шахрайства по телефону.

Полковник міліції розповів про нові шахрайські схеми та методи їх реалізації. На думку керівника, люди повинні бути пильні, купуючи товари через мережу Інтернет. Часто громадяни розраховуються за придбання, а натомість отримують товар не в справному стані, або зовсім інший товар із нижчими технічними характеристиками, або ж узагалі нічого не отримують.

Також, загострилася ситуація із шахрайствами по телефону. Так, за дві минулі доби троє мешканців Калуського району отримали повідомлення по телефону про те, що хтось із їх близьких потрапив у біду та, щоб допомогти йому, вони повинні заплатити певну суму коштів. Двоє із трьох громадян одразу ж звернулися до міліції, чим вберегли себе від шахрайства.

Як зазначив Ігор Бабюк, у всіх випадках жертвами даного виду шахрайства стають особи похилого віку. Складність документування таких злочинів полягає у тому, що зловмисники одразу ж змінюють мобільні телефони, а платіжні картки є зареєстрованими на інших осіб.

А от автолюбителів до сумних наслідків приводить бажання зекономити. Розміщені оголошення, знову ж таки в Інтернеті, із заниженою ціною на автівку спокушають довірливих громадян. Потерпілі самі телефонують «продавцеві» та домовляються про купівлю авто. Той, пропонує покласти йому на платіжну картку певну суму грошей в якості завдатку. Після пересилання грошей контакт із зловмисником втрачається.

Міліція Прикарпаття закликає!!!

Шановні громадяни, будьте пильними, не станьте жертвою нових шахрайських схем. У разі, якщо вам телефонують невідомі особи, представляючись працівниками правоохоронних, медичних чи інших структур із повідомленням про те, що хтось із ваших родичів чи близьких потрапив у біду і тепер вам потрібно сплатити певну суму коштів, аби йому допомогти, не поспішайте та не панікуйте. Одразу ж телефонуйте до міліції! (102)