На Прикарпатті зростає смертність через неналежну допомогу лікарів


Лікарі все частіше вдаються до халатництва та непрофесійної, неналежної допомоги хворим, які її потребують

До прикладу, одна з останніх новин, що сколихнула Прикарпаття, через недобросовісне надання медичної допомоги ледь не загинула 19-річна породілля. На щастя, молода мама залишилась живою, однак, не без проблем та ускладнень на майбутнє життя.

До того ж, за словами фахівців, смертність із медичних причин, тобто з таких, які цілком піддаються лікуванню, по всій Україні та на Прикарпатті доволі зростає, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

Зокрема з початку року Івано-Франківська обласна прокуратура порушила небагато не мало 19 кримінальних проваджень, за частиною 1,2 статті 140 КК України. Тобто, неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

«Всі досудові розслідування у цій категорії кримінальних правопорушень згідно статті 216 КПК України здійснюють слідчі органів внутрішніх справ. А підставами для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань є заяви громадян щодо надання неналежної медичної допомоги працівниками лікувальних установ», - зазначають в обласній прокуратурі.

Крім того, як вдалось з’ясувати кореспонденту «Бліц-Інфо» 11 з таких випадків зареєстровано з фактами смерті хворих. Проте, це далеко не повна цифра смертності населення від рук медичних працівників.

Чимало випадків, коли родичі померлих, що постраждали від неналежного виконання працівниками лікарень своїх безпосередніх обов’язків, від горя не звертаються до правоохоронних органів.

Відтак по цілій Україні з початку року вже порушено понад 700 кримінальних справ проти лікарів. І найбільше - за статтею 140 КК України «неналежне виконання професійних обов'язків».