На санкціях Путіна проти Росії зароблять терористи з України


Дефіцит європейських товарів на російському ринку може стати приводом для масштабної контрабанди з України

Після знищення більшості підприємств і шахт на Донбасі для багатьох жителів цих регіонів єдиним способом заробітку залишилася контрабанда. Протягом 90-х - 2000-х років поряд з дрібною контрабандою, коли мешканці прикордонних селищ вночі, потихеньку, переносили через кордон баки з бензином, на Донбасі стрімко розвивалася контрабанда масштабна. Банди серйозних злочинців під патронажем місцевої політичної верхівки створили досконалу систему, користуючись якою роками займалися незаконними перевезеннями через кордон. Хоча, що там й казати, для них кордону просто не існувало.

Беззаперечний і той факт, що основним наповненням теперішніх незаконних збройних формувань на Донбасі є колишні контрабандисти. Бази терористів логічним чином з’явилися на колишніх базах контрабандистів, а незаконне перевезення живої сили, зброї та іншої допомоги воякам ДНР і ЛНД здійснюється тими ж шляхами, якими раніше здійснювалися контрабандні перевезення.

Після введення Путіним заборони на ввезення європейських товарів на територію Росії, її громадяни беззаперечно згадають слово родом з вісімдесятих - дефіцит. Як тоді з дефіцитом боролися? З під поли перепродавали товари, які якимось неймовірним чином вдалося завезти на територію СРСР. Зараз з цим набагато легше, тому можна припустити, що коли полички російських магазинів спорожніють без «ворожих» європейських товарів, бойовики знову візьмуться за давно знайомий спосіб наживи.

Для цього у терористів є усі умови: неконтрольований кордон, давно перевірені схеми, обладнані «бази» та довгострокові домовленості з російськими прикордонниками.

«Якщо враховувати, що вся інфраструктура ЛНР і ДРН підтримується за рахунок незаконних перевезень через кордон, то можна з впевненістю казати, що шляхи контрабанди налагоджені в обидва боки. Наразі бойовиками вже здійснюється перевезення вугілля, як з легальних шахт, так і з так званих «копанок». Терористи переганяють дорогі автівки «віджаті» у луганчан, фури з зерном, залізо з луганських підприємств. Все це йде неконтрольованим потоком до РФ» - прокоментував ситуацію активіст Луганської громадської організації «Права справа» Дмитро Снєгірьов.

Також активіст зазначив, що незважаючи на «гуманітарну катастрофу» та брак продуктів у контрольованих терористами Луганську та Донецьку, для терористів не є проблемою завозити, тепер вже дефіцитні для росіян, товари з інших областей України.

Колишній голова Луганської облдержадміністрації Олексій Данілов розповів: «Діяльність контрабандистів на території Луганської і Донецької областей поставлена на найвищій рівень. За останні чотирнадцять років схема була відпрацьована до дрібниць, і будь-який товар який потрібно буде доставити, буде доставлений. Спочатку по-тихеньку, потім більше. З іншого боку те, що бюджет Російської Федерації нічого від цього не буде отримувати, і якщо раніше від розмитнення вони офіційно отримували платежі, то тепер залишаться ні з чим. А контрабанда за певний час буде розвинена до величезних масштабів».

Тому скоріш за все, тепер, після отримання так званої "гуманітарної" допомоги в вигляді "Буків" та "Градів" від РФ, назад, тими ж стежками, можуть відправлятися фури з французькими винами та польськими яблуками.

espreso.tv