На всій території України встановлять єдині тарифи на нотаріальні послуги


Кабінет Міністрів України схвалив законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» від 17 липня 2013, яким передбачається визначити чіткий перелік та розміри плати за надання нотаріусами послуг правового та технічного характеру.

На сьогодні, відповідно до положень Закону України «Про нотаріат», перелік послуг технічного характеру, додаткових послуг, які не пов’язані із нотаріальними діями, а також розміри плати за їх надання встановлюються головними управліннями юстиції Мін’юсту в АРК, областях, містах Києві та Севастополі.

Проте відсутність єдиної системи обчислення розміру такої плати призводить до встановлення у регіонах України різних тарифів за однакові нотаріальні послуги.

Для приватних нотаріусів передбачається встановити мінімальну та максимальну межі оплати за вчинювані ними нотаріальні дії, що забезпечить прозорість оплати нотаріальних послуг. Розміри ставок та порядок сплати нотаріального збору визначатимуться Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, прийняття проекту Закону дозволить створити єдину систему оплати нотаріальних послуг і, відповідно, мінімізувати витрати споживачів нотаріальних послуг та зробити такі послуги доступними для всіх верств населення.