Нацбанк догрався із гривнею?


Гривня продовжує ставити рекорди падіння. На останніх торгах на міжбанку були подолані відмітки 16 гривень за долар та 20 гривень за євро. Експерти зазначають, що незрозуміла і непрозора політика Національного банку підриває довіру до української фінансової системи і може стати одним із приводів для соціально-політичного збурення.

Політика Нацбанку щодо підтримання курсу гривні є деструктивною, якщо не злочинною, вважає колишній заступник голови Нацбанку Ярослав Солтис. Коментуючи падіння гривні, він зазначає, що до останнього часу Національний банк продавав валюту обраним банкам за явно неринковим курсом. 

«Людина, працюючи в Нацбанку, повинна знати, що, продаючи валютні резерви по 12,95, в той час як реальна ціна 14-15 – вона краде гроші в українського народу», – стверджує екс-заступник голови НБУ.

За словами Ярослава Солтиса, наслідком політики Нацбанку стало те, що українська національна валюта фактично припинила виконувати одну з функцій грошей – накопичення. Адже українці з огляду на стрімке падіння гривні все більше віддають перевагу долару або євро. За даними НБУ, українці у жовтні купили валюти на 339 мільйонів доларів більше, ніж продали, пише Радіо Свобода.

«Якби одразу відпустили курс і він був би, наприклад, 16 гривень за долар, то нічого б страшного не сталося. Це був би податок на все суспільство, виправданий бойовими діями. Але коли лише окремі «блатняки» на цьому наживалися – то це злочин», – вважає Ярослав Солтис.

Падіння курсу гривні викликає дедалі більше соціальне невдоволення, а надто – з огляду на незрозумілу політику Національного банку. Девальвація національної валюти вкупі з іншими проблемами може призвести до соціальних збурень.

«Тут багато факторів. Зараз, наприклад, почнуть платіжки приходити за комунальні послуги вже збільшені, потім ця гривня… Звичайно, це буде обурювати населення. Влада повинна розуміти, що зловживати тим, що в нас війна і все цим пояснювати, довго не варто. Тому що є зовнішні сили, які зацікавлені в тому, щоб внутрішній бунт пришвидшити. Звичайно, Росія зацікавлена в тому, щоб у нас було якомога гірше. Бо спровокувати тут внутрішні збурення дешевше, ніж воювати», – зазначає політолог Олексій Голобуцький.

Станом на середину дня 11 листопада Нацбанк знизив офіційний курс з 14,8 до 15,77 гривні за долар. 

«Ми продовжуємо сподіватися, що з нашою допомогою ринок все-таки набуде рівноважного стану. Водночас ми готуємо заходи монетарного характеру для стабілізації ситуації. Якщо ж панічні настрої будуть переважати над здоровим глуздом учасників ринку, то Національний банк вводитиме додаткові адміністративні заходи», – цитує голову НБУВалерію Гонтарєву прес-служба відомства.