Національно-патріотичне виховання, профілактика хвороб та забезпечення громадського здоров’я – пріоритети гуманітарної сфери


На Прикарпатті проводиться семінар-нарада з актуальних питань освіти та охорони здоров’я за участю представників профільних міністерств, заступників голів і керівників департаментів та управлінь Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької облдержадміністрацій.

Учасників заходу привітав, бажаючи плідної конструктивної роботи, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук.

Як наголосив Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, під головуванням якого відбувалася нарада, сьогодні працівники галузей освіти та охорони здоров’я повинні усвідомити: перебуваючи у стані військової агресії, наша держава потерпає від постійних фінансових проблем. Левова частка коштів з державного бюджету першочергово спрямовується  на потреби армії та визволених регіонів, що в результаті призводить до недофінансування багатьох програм, в тому числі й у гуманітарній сфері. Працюючи за таких умов, на думку Олександра Сича, освітяни мають зосередити увагу на національно-патріотичному вихованні дітей та молоді, медики – на профілактиці хвороб та забезпеченні громадського здоров’я.

«У нас є унікальна можливість на підставі сучасної героїки будувати нову ідентичність українського суспільства. Національно-патріотичне виховання є сьогодні надзвичайно важливим, особливо в школі, також дошкільних і вищих навчальних закладах, - зазначив посадовець. – Зараз необхідні пропаганда здорового способу життя, профілактика хвороб, адже це потребує менше ресурсів, зусиль, ніж лікування. На це мають бути спрямовані школа, лікарня, спеціалісти охорони здоров’я, засоби масової інформації».

На нараді розглядалися питання щодо підготовки кадрів для системи екстреної медицини, проведення тендерних закупівель, створення реабілітаційних центрів, запровадження страхової медицини.