Надходження єдиного податку на Івано-Франківщині зросли на 35 %


За 7 місяців п.р. суб’єктами господарювання Івано-Франківщини сплачено до місцевих бюджетів 966,2 млн.грн. податкових платежів, що на 11 відс. більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

В тому числі надходження єдиного податку від підприємців - спрощенців склали 73,3 млн.грн., або майже на 35 відс. більше. Про це під час кущового семінару для платників податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, повідомила заступник начальника Головного управління Міндоходів в області Світлана Томашівська.

«Від нашої спільної роботи з вами залежить наповнення державного та місцевого бюджетів, а отже виконання соціальних програм, а відтак і наш добробут і  добробут наших родин, - зазначила посадовець. -  Тому дякую усім платникам податків, які приймали та надалі прийматимуть участь у наповненні державного та місцевого бюджетів».

На сьогодні взято на облік в органах Міндоходів всього майже 83 тис.  платників податків, з них: 23,5 тис. юридичних осіб та 59,3 тис. - фізичних. Серед зареєстрованих фізичних осіб-підприємців спрощену систему оподаткування обрали  майже 50 відсотків, або 28,9 тис. осіб, в т.ч. першу групу –  5,5 тис. підприємців, другу – 18,0 тис. та третю – майже 5,4 тис.

Як зазначила Світлана Томашівська, це закономірне явище, адже для створення комфортних умов ведення бізнесу, зокрема малого та середнього, органи влади роблять постійні, системні кроки назустріч платникам податків.

Так,  з 4 січня цього року для платників єдиного податку - юридичних осіб шостої групи, знижено ставки з 7 та 10 до 5 та 7 відсотків відповідно і скасовано обмеження середньооблікової кількості працюючих. Змінено терміни подання звітності для фізичних осіб-підприємців другої групи з квартальної на річну.

Розширюється спектр послуг, які надаються платникам податків. Зокрема, з питань застосування податкового та митного законодавства чи іншу довідкову інформацію можна отримати, звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДПС, Центру сертифікації ключів, Центрів обслуговування платників при податкових інспекціях. Спрощено процедуру отримання електронного цифрового підпису для здійснення в онлайн - режимі не лише податкових, а й митних процедур, а також подання звітності до Пенсійного фонду та органів статистики.

Під час семінару, в якому взяли участь платники податків м.Івано-Франківська, Богородчанського, Галицького та Тисменицького районів, окрім актуальних питань застосування спрощеної системи оподаткування, розглянуто питання нарахування та сплати податку на нерухоме майно, роботи електронних сервісів та окремі питання митного законодавства.