Надвірнянська міська рада незаконно видає дозволи на встановлення тимчасових споруд


Прокуратурою Надвірнянського району проведено перевірку з питань дотримання вимог земельного законодавства в Надвірнянській міській раді.

В ході проведення перевірки встановлено, що посадовими особами Надвірнянської міської ради допускається порушення вимог вказаного законодавства при наданні в користування земельних ділянок для тимчасових споруд, а також не здійснюється належний контроль за виконанням рішень міської ради про розміщення тимчасової споруди на території міста Надвірна.

Встановлено, що станом на 10.06.2013 на території Надвірнянської міської ради функціонує 8 тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

Однак, у більшості з них відсутні паспорти прив’язки тимчасових споруд та інші дозвільні документи.

Більше того, окремі тимчасові споруди розміщені в порушення «схем їх розміщень», також у них відсутні будь - які право установчі документи на землю, а рішення міської ради про дозвіл на їх розміщення давно втратили чинність.

Проте, Надвірнянською міською радою протягом тривалого часу жодних дій на усунення даних порушень не здійснювались, ні до контролюючих, ні до правоохоронних органів не зверталися.

Також встановлено, що посадовими особами Надвірнянської міської радою в порушення вимог Земельного кодексу України, при наданні суб’єктам господарювання земельних ділянок комунальної власності не укладаються договори оренди землі, піднімаючи їх незаконними договорами «особистого строкового сервітуту».

Крім того, відповідно до ч.1 ст.134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурсних засадах.

Однак, посадовими особами Надвірнянської міської радивказана вимога Закону абсолютно ігнорується.

Встановлено, що в жодному випадку при передачі земельної ділянки комунальної власності під розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, конкурс не був проведений, що суперечить вимогам Закону.

За результатами перевірки Надвірнянському міському голові 12.06.2013 року внесено подання з вимогою вжити заходи до усунення виявлених порушень вимог Закону України «Про оренду землі» та Земельного кодексу України а також причин та умов, що їм сприяли  та притягнути до відповідальності винних осіб.