Наївний патріотизм


Колись про наші часи складуть якісь казки і бувальщини, а поки що галичани дуже ориґінально «живуть» з війною.

Особовий склад батальйону територіальної оборони Тернополя налічує понад 350 осіб, він укомплектований на 86 %. Місцеві вояки кажуть, що вони найбільше потребують панцерожилетів і кевларових шоломів. Тим часом тернопільські білборди, які закликають вступати до армійських лав, мають «маленький» ґандж.

Збирати добровольців за допомогою російської електронної пошти — то так само ефективно, як Штірліц носив по рейхстаґу документи недобрих німців.

Але є в Тернополі і драстичніші моменти. В місцевому парку торгував ґранатами «Ф-1» та «РГД-5» молодик, який раніше вже сидів за майнові злочини. Міліціянти мілітарну цікавість тернополянина припинили. Відкрито кримінальне провадження. Дії чоловіка кваліфіковано за частиною 1 статті 263 ККУ — носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передання чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу. Сам ґранатоносій каже, що зброю знайшов і вирішив на ній заробити. Від таких відветростей в міліціянтів мали б завернутися кишки.

А самі міліціянти в Тернополі, крім виловлення «бомбіста», благородно здають кров для потреб армії. В Івано-Франківську допомагають воякам не правоохоронці, а профільне міністерство. 50 панцерожилетів передали представники Івано-Франківського обласного військового комісаріату особовому складу Прикарпатського батальйону територіальної оборони. «Усі ці бронежилети надійшли до нас по лінії міністерства оборони України, — наголосив Івано-Франківський обласний військовий комісар, полковник Ігор Павлюк. — Вони були закуплені за державний кошт і надані нашим бійцям з 5-го батальйону територіальної оборони, що був сформований в нашій області». 

Все це оптимістично, але є в колишньому Станіславові проблема зовсім іншого плану. Депутати сваряться з мером за те, що він наклав вето на рішення сесії про несення відповідальності за рішеннями сесії лише міським головою і профільними заступниками.

Мер Віктор Анушкявічус вважає, що відповідальність має бути спільна і його, і депутатів.

Загалом Франківщина кохається в проблемах з владою. Під Косівським районним судом пікетувальники розгорнули міні-майдан з шинами та діжками з вогнем, люди протягом дев'яти днів протестували проти призначення голови районного суду Марії Крилюк. Косівчани запевняють, що давно знають Марію Крилюк, бо вона працювала тут суддею. І додають, що не хочуть, щоб вона була головою районного суду, бо, мовляв, виносила несправедливі вироки. Так робиться люстрація, але поки що суддя лежить на лікарняному і люструвати її не можна.

У Львові ж все «спокійно». Вкотре пікетували російську фінансову установу. Росіянам від того ні холодно ні тепло...

Збруч