Намісницькі проблеми


Якби не вибори і корупція, то мало хто міг би згадати прізвища чинних голів обласних адміністрацій у своїх реґіонах.

Тернопілля традиційно тішить новинами з рубрики «для дому, для сім'ї». В департаменті охорони здоров'я місцевої ОДА обговорили шляхи протидії вірусу Ебола, бо хоч жодного випадку захворювання на цю недугу в області не зафіксовано, але є або можуть з'явитися потенційні вірусоносії, оскільки тут діють вищі навчальні заклади, де здобувають освіту студенти з Африки. Після такої інформації починаєш акуратно дивитися на чорношкірих громадян і тішитися, що принаймні в одній обласній адміністрації знають, за яку роботу братися.

З чорношкірими в місті на берегах озера  завжди цікаво. Позаминулого року  тут спалахнув міжнародний скандал, бо «Нова тернопільська газета» вирішила побавитися колажами ТУТ, і коли звертаєш увагу на те, що часто непокоїть Львів та Івано-Франківськ, стає сумно. Так, у франківських медіях жваво обговорюють можливість відставки теперішнього голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука. Політичні оглядачі кажуть, що Блок Петра Порошенка взяв в області замало голосів, а це — «на совісті» намісника, бо від часів Леоніда Кучми ця посада залежить не від ефективності того, хто її обіймає, а від політичної доцільності. До клопотів Гончарука спричинився мінімальний вилив інсайдерської інформації, що мав ефект камінця, який кинули в спокійну воду. 

Очевидно, про можливі для франківського колеґи проблеми, пов'язані з засобами масової інформації, львівський намісник Юрій Турянський не знав, тож постановив піти на прю з «четвертою владою». Діяльністю чиновника зацікавилося одне з інтернет-видань, де, трошки «накопавши», опублікували низку статей про тимчасового виконувача обов'язків голови Львівської ОДА. Дістали людину до живого, бо прес-служба Львівської ОДА в суботу (!) поширила таке повідомлення: «31 жовтня інтернет-видання Zaxid.Net опублікувало ще одну статтю, яка містить наклепи, недостовірні і бездоказові звинувачення на адресу керівника Львівщини Юрія Турянського. Появу серії наклепницьких статей розцінюємо як намагання дискредитувати т.в.о. голови Львівської ОДА. Цього разу авторам статті "Курченко з Пшонкою наслідили у Львові" видається, що начебто т.в.о. голови Львівської ОДА Юрій Турянський пов'язаний із злочинною діяльністю згаданих осіб. Водночас жодних фактів та доказів звинувачень на адресу Юрія Турянського автори статті не оприлюднюють, а навпаки — визнають їх безпідставними. Зокрема, у статті подано коментар в.о. прокурора Львівської області Володимира Поліщука, у якому він чітко зазначив, що Юрій Турянський в будь-який спосіб не причетний до згаданих у статті звинувачень».

За логікою подій на Івано-Франківщині, тепер і на Львівщині згадають, що проголосувати за президентський блок на минулотижневих парламентських виборах пасувало б активніше, а головного винного шукати довго не треба. Протистояння з медіями в такому контексті може спричинити сплеск болю голови і в самого в.о. голови ОДА, і в його прес-служби.

Два намісники, які мають клопіт через медія, виглядають так

Заполітизованість, щоправда, Львів компенсував шпигунським скандалом. Тут нарешті почнеться суд над громадянином Росії, який хотів побавитися в Джеймса Бонда. В СБУ тепер кажуть, що росіянин намагався створити аґентурну мережу з колишніх військовиків — для збору інформації, яка становить державну таємницю, зокрема щодо чисельності та кадрового складу військових службовців у зоні проведення АТО. Згодом вказані матеріали зловмисник мав намір передати спецслужбам Російської Федерації. Однак, завдяки оперативній та злагодженій роботі правоохоронних органів, 30 липня 2014 року він був затриманий «на гарячому» під час спроби одержання згаданої інформації. Можливо, квазіштірліц, а він, як виявилося, ще й родом зі Львова, хапне років п'ятнадцять в'язниці, пише Zбруч.

 

Колись щодо цього говорили: «Так буде з кожним»