«Намордники, що знищують наш імунітет та індивідуальність». 5 популярних міфів про маски


Пандемія COVID-19 триває у світі вже сьомий місяць і без вакцини не думає відступати. Це дратує людей, які втомилися носити маски, тож вони легко піддаються на численні страшилки в мережі.

Лондон, Берлін і Париж – у цих трьох європейських столицях наприкінці серпня пройшли протести. Учасники (десь кілька сотень, а десь і 18 тисяч) ішли вулицями з портретами своїх національних лідерів, яких звинувачували у брехні. На перший погляд, це чергові антиурядові демонстрації, та насправді все інакше: протестувати вийшли прихильники теорій змов про коронавірус. Вони кричать, що COVID-19 не захворювання, а брехня, вигідна Біллу Гейтсу, майбутню обов’язкову вакцинацію називають «фашизмом», а маски – «намордниками», пише Detector.media.

Історія з масками – особлива й порівняно нова. Міфи про їх носіння почали множитись лише останнім часом: коли стало відомо, що вакцини не буде щонайменше півроку, а деякі країни вірус підкорює з новою силою, у різних країнах за рекомендаціями або вимогами одягати маску почали стежити ретельніше. У США це питання взагалі стало політичним: носіння маски вважається однією з переваг Джо Байдена, головного конкурента Дональда Трампа на цьогорічних президентських виборах.

Та поки в Америці маски обговорюють на політичних дебатах, у мережі поширюють моторошні фото з наслідками носіння масок, що нібито можуть викликати серйозні захворювання. Існує навіть фейковий документ Всесвітньої організації охорони здоров’я, де нібито підкріплюють усі ці вигадки «науковими дослідженнями». MediaSapiens вирішив зібрати п’ятірку найбільш популярних міфів про маски та пояснити, що із цими міфами не так.

1. «Маска послаблює імунітет людини»

Це популярне твердження, яке люди часто пишуть на плакатах і в соцмережах. На їхню думку, саме через носіння маски багато людей і захворіло. Та на користь цієї тези немає жодних наукових аргументів, наголошує у своїй статті Американська асоціація пульмонологів.

Адже маска лише запобігає тому, щоб частинки вірусу, які можуть вдихати чи видихати люди навколо, не потрапляли нам до рота чи носа. Тобто це своєрідний фільтр. А коли вже вірус чи будь-який інший незнайомий нам мікроорганізм таки потрапив до тіла, то, як пишуть у виданні Journal of Infectionand Public Health, «імунна система не може працювати відповідно та стає ослабленою. Так само трапляється у випадку з COVID-19».

Коли ж вірус уже в організмі, ми починаємо з ними боротися – у крові з’являються відповідні антитіла і так звані Т-лімфоцити. Їхнє утворення не залежить від того, одягаємо ми маску чи ні: зовнішні фактори на це не впливають. Буває так, що відповідна імунна реакція не настає, але це зумовлено генетичними особливостями людини. Детальніше про це ми вже розповідали в статті про імунітет від COVID-19.

Також у деяких людей організм може бути більш ослабленим через вік чи супутні захворювання на кшталт діабету. Саме тому хвороба в цих групах ризику протікає у складнішій формі, аж до летальних наслідків. І на це також ніяк не впливає маска.

2. «Дітям не треба носити маску, бо вони асимптоматичні»

«Дайте нашим дітям дихати», – листівку з таким слоганом поширювали в соцмережі Facebook. Автором листівки є американська блогерка на ім’я Джоді Мещук (Jodie Meschuk), яка позиціонує себе в Instagram як людину, яка ставить під сумнів усе. У неї понад 36 тисяч підписників, і серед них також багато противників вакцинації.

У своїй листівці блогерка наводить три «факти». По-перше, нібито шанси дітей померти від COVID-19 рівні нулю. Дійсно, за даними Американських центрів контролю і профілактики захворювань, більшість дітей до 18 років перенесли COVID-19 без ускладнень чи навіть без симптомів. Але діти, так само як і дорослі, можуть мати супутні захворювання, через що їхній організм може бути ослабленим. На ризик наражаються також немовлята – це доведено вченими в Північній Америці та Китаї.

«Ми маємо близько 100 дитячих смертей, що є прямим результатом COVID-19 цього року», – у коментарі AFP наводить американську статистику доктор Ерін Сільверман з Медичного коледжу Флоридського університету. За її словами, взяти це число і прирівняти його до нуля легко лише тоді, коли помирає не твоя дитина.

Під аргументом №2 блогерка представила твердження, що так само рівні нулю й шанси асимптоматичних дітей (тих, які переносять вірус без симптомів) передати комусь COVID-19.

Так, згідно з різними дослідженнями, симптоми хвороби не проявлялись у 19-45% заражених дітей. Останніх навіть деякий час вважали так званими суперпоширювачами – тобто хворими, які можуть заражати вірусом десятки інших людей, не знаючи про свої симптоми. На початку пандемії рекомендували не підпускати малих дітей до бабусь і дідусів, аби це не закінчилося трагедією. Та як зазначав у коментарі MediaSapiens доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Шупика Федір Лапій, підтверджень цим припущенням не знайшлось.

Утім, усі ці дані однаково не дозволяють блогерці робити висновок про «шанси, рівні нулю». Як сказав у коментарі фактчекрам AFP доктор Суніл Суд, очільник відділення педіатрії та інфекційних захворювань у клініці Northwell Health’s Southside, біологічної причини того, що діти не здатні передавати вірус комусь іще, не існує.

Інші аргументи блогерки зводилися до того, що в дітей «сильніший імунітет» і вони можуть відбити хворобу в природний спосіб. Вчені також вважають це хибним твердженням, оскільки хай навіть діти можуть бути й сильнішими, та організм може реагувати на хворобу по-різному. Наприклад, хтось може перенести поліомієліт без проблем, а хтось отримає параліч – через це і придумали вакцину, яка унеможливлює важкі наслідки захворювання.

А ще блогерка непокоїться про те, що немовлята і трохи старші діти можуть почати задихатися через маску, не в змозі повідомити, що їм бракує кисню. Цей «аргумент» міг би здаватись розумним, якби не те, що дітям у такому віці ніколи не рекомендували носити маски. Наприклад, ВООЗ рекомендувала не одягати маски дітям віком до 6 років. А українським школярам до 4-го класу нині можна не одягати масок не лише під час уроків у класах, а й на перервах (щоправда, це пояснюють тим, що в такому віці дітям надто складно прищепити цю звичку).

3. «Під маскою накопичується вуглекислий газ»

Твердження про вуглекислий газ також було в листівці блогерки, яка закликає не одягати маски дітям. На це жінку, вочевидь, надихнули інші лідери думок. Ось як американський телеведучий (теж антивакцинаторДел Бігтрі (Del Bigtree), який спеціальним пристроєм вимірював рівень вуглекислого газу, що накопичився під масками та респіратором його сина. «То ви дотримуєтесь урядових законів, що шкодять розвитку мозку вашої дитини?» – запитує ведучий у своєму відео, що набрало сотні тисяч переглядів на різних платформах. Згодом YouTube видалив це відео за порушення правил платформи, але воно досі доступне на інших майданчиках.

Його «дослідження» привабило увагу, оскільки цифри на екрані пристрою дійсно приголомшливі: вони свідчать про нібито токсичність маски, яка начебто накопичує вуглекислий газ, який при вдиханні може негативно вплинути на мозок. Утім, вчені тут же дали відповідь: Бітрі вимірював рівень CO2 за допомогою пристрою, що не підходить для подібного експерименту та є недостатньо точним.

Але вчені не заперечують: носіння маски справді підвищує рівень вуглекислого газу, що накопичується в закритому просторі. Але цифра у 5 тисяч ppm (одиниця вимірювання концентрації речовини в сумішах – наприклад, СО2 в повітрі), яку телеведучий назвав «критичним показником токсичності», свідчить про інше. Це саме той максимально допустимий рівень СО2, при якому люди можуть нормально працювати в умовах щоденної восьмигодинної зміни в закритому просторі.

Щоб накопичення вуглекислого газу і справді призвело до серйозної нестачі кисню, а в результаті й до справді незворотних змін у мозку, коми чи навіть смерті, його рівень має бути понад 40 тисяч ppm. Телеведучий же наміряв від 8,486 до 9,129 ppm: навіть якби це були науково вивірені цифри, вони не свідчать про небезпеку для мозку.

Не зайвим буде навести і коментар доктора Беньяміна Лі з департаменту педіатрії Університету Вермонта фактчекерам AFP: «CO2 – це газ, що складається з окремих молекул, значно менших за розміром, аніж вірус, які можуть легко проходити через тканину. Стверджувати, що маски викликають значне накопичення СО2, означає сказати, що ця тканина, яка покриває наше обличчя, – не пропускає повітря. […] Не існує жодних наукових доказів того, що носіння маски призводить до повільного накопичення CО2 у кількості, що має вплив на здоров’я».

4. «Носіння маски призводить до шкірних захворювань»

Це теж дуже популярне твердження. Ми вже писали про те, як у Facebook і Twitter почали поширювати інформацію, що носіння масок може призвести до проблем зі шкірою. Щоб довести свою рацію, користувачі публікували моторошні фото.

Наприклад, користувачка на ім’я Laura стверджувала, що висипи на шкірі в неї виникли після носіння маски і лікар поставив діагноз золотистий стафілокок. Та як з’ясувалося, фото цієї користувачки існували лише у вигляді скриншоту в пості іншої користувачки, Amber Lynn Gilles. Вона відома тим, що скандалила з працівником кав’ярні Starbucks, який відмовився обслуговувати її без маски. В інших випадках люди також поширювали фото дітей, хворих на герпес і вітрянку, спекулюючи на тому, що «першими, як завжди, страждають діти».

Були також і фото дорослих, які страждають на розацею (хронічне шкірне захворювання, що розвивається роками). Ще на одному фото була італійська медсестра Валерія Зедде, на обличчі якої від маски залишилися сліди (для сильнішого ефекту творці фейку обробили її фото у фотошопі, щоб сліди здавалися більш темними і хворобливими). Але немедичним працівникам не варто остерігатися навіть легких слідів, адже лікарі та медсестри вдягають маски типу N95, що щільно прилягають до обличчя, а не звичайні одноразові чи котонові маски.

На єдиному фото, яке може виявитись не фейком, була зображена дівчинка-підліток з алергією. Її мама написала у Facebook, що червоні плями по підборіддю дитини з’явилися після того, як вона вдягнула маску, яку дали їй у школі, та носила її щодня протягом тижня в літньому таборі.

Утім, наукових підтверджень шкоди масок немає, запевняв у розмові з MediaSapiens учений і популяризатор науки Семен Єсилевський. А в Американській академії дерматології заявляють, що носіння тканинних масок може призвести до проблем зі шкірою, включаючи прищі та сухість, коли їх регулярно не прати за допомогою гіпоалергенного миючого засобу для видалення масел і часточок, які можуть накопичуватись і запалювати шкіру.

Та якщо уникнення шкірних захворювань вимагає якихось зусиль, то так звана хвороба легіонерів, про яку почали активно писати у FacebookInstagramі Twitter, не може виникнути через маску. Все почалося з посту користувача Jonathan Bayers, який написав, що на якесь радіо подзвонив чоловік, чию дружину поклали до лікарні з діагнозом COVID-19. Від лікування їй не ставало ліпше, і лікар – друг цього чоловіка порадив жінці пройти тест на хворобу легіонерів, «тому що вона носила одну і ту ж маску кожен день».

Як виявилося, жінці дійсно поставили хибний діагноз, і вона підхопила хворобу легіонерів – серйозний вид пневмонії, що за зовнішніми симптомами (гарячка і задишка) схожий на COVID-19. Та відмінність у тому, що діагностоване жінці захворювання викликає бактерія легіонела. Остання проживає в дуже зволоженому середовищі та складних системах водопостачання на кшталт декоративних фонтанчиків, градирнях і великих водогонах або в централізованих кондиціонерах. Утім, ця інфекція не передається від людини до людини, а інфікує лише тих, хто знаходиться у приміщеннях із подібними джерелами води, повідомив у коментарі фактчекерам AFP доктор Тайсон Белл, який спеціалізується на інфекційних хворобах в Університеті Вірджинії.

«Це не те, що може постійно жити на масці. Говорити про те, що волога від вашого власного дихання викликає хворобу легіонерів, – це просто неправда», – сказав учений. А на веб-сайті громадської організації, яка так і називається legionella.org, чітко написано«Ви не можете підхопити хворобу легіонерів через носіння маски».

5. «Маска робить покірними та знищує індивідуальність»

Попередні міфи стосувалися конкретних захворювань чи побоювань. А на днях у Facebookпочали поширювати твердження, у якому тісно переплелися стереотипи, історія та психологія.

«А чи знаєте ви, що 2300 років тому, задовго до ісламу, араби усвідомили, що примушування людей закривати ніс і рот зламало їхню волю, індивідуальність і позбавило їх облич. Це зробило їх покірними. Ось чому вони нав’язували кожній жінці обов’язкове носіння тканини на обличчі. А потім іслам перетворив його на жіночий символ підкорення Аллаху, чоловіку-власнику гарему та королю», – йдеться в пості, який з 24 серпня набрав у Facebook майже 3 тисячі лайків та 4,5 тисячі поширень.

Хто створив цей текст – невідомо, але ці автори не надто обізнані історики. Традиція закривати обличчя виникла задовго до виникнення ісламу. Вона була притаманна і язичникам, і ортодоксальним іудеям, говорить Саід Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України «УММА». Більше того, у мусульман Північної Африки, зокрема в такій корінній етнічній групі, як бербери, чоловіки закривають обличчя, а жінки – ні. При цьому, чоловіки не показують своє обличчя не лише стороннім жінкам, а й чоловікам – вважається, що це некультурно.

Виникненню традиції посприяв клімат. У пустелі панує така велика спека, що шкіра обличчя обпалюється. «А коли підіймається вітерець, то пилинки настільки дрібні, що підіймаються в повітря, забивають дихальні шляхи, і людина починає хворіти на сухоти. На цю ж хворобу також хворіють люди, які працюють з камінням. І вони теж мають захисну маску», – говорить муфтій.

Необхідність прикривати обличчя, яка виникла з практичних причин, стала традицією в мусульман. Хоч і тут існує різноманіття: лише паранджа та нікаб закривають обличчя, а хіджаб, абая, химар, чадра, аль-аміра, шайла та хілар – покривають лише голову, а обличчя залишають відкритим.

Утім, у Корані чітко не написано, що жінка має покривати обличчя тканиною. У Лівані, Сирії, Йорданії, Алжирі, Тунісі та щонайменше в деяких регіонах Туреччини мусульмани взагалі не закривають обличчя. Не виступав за це і засновник ісламу, пророк Мухаммед. Під час виконання хаджу, великого паломництва до Мекки, навіть існує наказ перебувати з відкритими обличчями і жінкам, і чоловікам, розповідає Саід Ісмагілов. Це зумовлено тим, що в одному місці одночасно перебувають дуже багато людей, усі вони вдягнені однаково, і лише по очах своїх рідних не завжди відрізниш. Тож аби не виникало конфліктів, що хтось підійшов не до своєї дружини чи чоловіка, обличчя просять відкривати.

Щодо того, чи може людина з прикритим обличчям втратити свою індивідуальність, жодних наукових доказів немає. На це звертає увагу організація VoxUkraine, що працює в партнерстві з Facebook і вже попередила користувачів соцмережі про хибність популярного посту. Тих же мусульманських жінок, які прикривають обличчя, ніяк не назвати безликими: їхні очі часто ефектно підмальовані, а тканина привертає увагу різноманітністю. Зрештою, нині також існує безліч дизайнів масок – та й обов’язково носити їх лише в приміщеннях, повних людей, а не весь час.

Саід Ісмагілов нагадує, що свого часу серед європейських жінок також вважалося модним прикривати обличчя вуаллю – і це було своєрідним кокетством, ніяк не ознакою приниження. «Тому всі ці міфи про приниження жінок свідчать просто про невігластво людей, – підсумовує муфтій, вважаючи, що в такий спосіб також демонізують мусульман та іслам. – Після цього я не дивуюся, чому люди вірять у те, що вишки 5G розповсюджують коронавірус».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!