Настав час визначитися


На 12 березня на Прикарпатті понад три тисячі осіб зголосилися добровільно стати на захист Батьківщини. Цю цифру оприлюднив військовий комісар області — командувач Івано-Франківського військового гарнізону Ігор Павлюк на брифінгу.

А зранку цього дня в Івано-Франківському міському військкоматі ми випадково зустрілися з одним із таких патріотів. Просто почули, як чоловік, підійшовши до віконечка чергового, сказав, що завітав сюди для звірки даних та має бажання записатися добровольцем.

Едуард Васьків — кадровий військовий. Родом із Прикарпаття, але після закінчення Донецького вищого військово-політичного училища служив на сході СРСР у військах стратегічної авіації, зокрема на Семипалатинському ядерному полігоні. Коли Україна стала незалежною державою, вирішив повернутись у рідні краї. Хотів перевестися, але йому цього не дали зробити, пише Галичина.

«В Росії саме почалася перша чеченська кампанія, треба було ж, щоби хтось воював за них. А чому я мав відстоювати інтереси чужої держави, коли вже мав свою?» — каже Едуард Васильович.

Отож йому нічого не залишалося, як піти у відставку. На той момент мав звання капітана. Повернувшись на Батьківщину, військову кар’єру продовжувати не став. Не було вакансії. Зайнявся приватним підприємництвом, та з приходом до влади Януковича для нього, як і для багатьох інших дрібних підприємців, настали скрутні часи. Але до війська зголосився не через це.

«Зайнявши Крим, Росія стовідсотково почне зазіхати на східні області України, і, цілком можливо, дійде до повної окупації нашої країни, — стверджує мій співрозмовник. — Ми вже жили під ними і знаємо, чого можна очікувати. Нічого доброго. Тож нині кожна людина повинна вирішити, чи готова жити рабом, чи має захищати свою землю, свій народ».

З’ясовую, що Едуардові Васильовичу — 51 рік. Чи спроможний ще в такому віці, як то кажуть, стійко переносити всі труднощі військової служби? Він усміхається: «Я ж людина військова. Добре знаю зброю, вмію стріляти з пістолета, автомата, кулемета. Думаю, від мене може бути більше користі, ніж від цих  18-річних хлопчиків, які нині в армії».

Пізніше на прес-конференції облвійськком Ігор Павлюк також підтвердить, що такі добровольці для армії більше корисні, ніж деякі військовозобов’язані, які після служби вже втратили свій досвід.

Подальша розмова стосується не кращого стану наших Збройних сил. Після розвалу Союзу на території України залишалося озброєння на понад 350 мільярдів доларів, каже чоловік, лише автоматів Калашникова було п’ять мільйонів штук. А тепер на один наш літак — близько сорока російських. Усе розікрали, розпродалиѕ Найбільше нищення української армії відбувалося при режимі Януковича. Проте Едуард Васьків переконаний, що зможемо дати гідну відсіч агресору, і коли в Росію прийдуть перші 100 трун з їхніми вояками, чи не почнуть там чухати свої потилиці.

— Тільки передусім треба покладатися на себе. — підсумовує розмову Едуард Васьків. 

— НАТО не буде за нас воювати, поки ми перші не почнемо стріляти.

Та, наскільки нам відомо, наразі про це не йдеться, хоча заблоковані в Криму українські частини й вимагають від вищого керівництва країни чітких вказівок щодо подальших дій, бо нахабність російських окупантів переходить усі межі. 

Тим часом, як зазначив на брифінгу обласний військовий комісар ігор Павлюк, усі збройні сили приведено до стану повної бойової готовності і наразі відбуваються відповідні навчання. Але наказу про загальну мобілізацію немає. Повістки, які нині отримують військовозобов’язані, розносять з метою контрольного оповіщення. Щоби людина прийшла до військкомату, звірила дані, в тому числі й щодо місця проживання. Та якщо одні добровільно приходять сюди, аби заявити про готовність стати на захист Батьківщини, то є й такі, котрі, коли до них у двері дзвонить посильний з повісткою, так би мовити, підпирають двері з другого боку плечима.

Інша проблема — це військовим частинам, розташованим на території області, потрібна матеріально-технічна допомога, хоч її вже надійшло чимало як від влади, так і від підприємств різної форми власності. Щодо людського ресурсу, то війська потребують фахівців-зв’язківців. До речі, це добра нагода для тих, хто має намір служити в армії за контрактом.

Ігор Павлюк також нагадав, що з 1 квітня починається традиційний весняний призов. Набиратимуть військовослужбовців, очевидно, до лав Національної гвардії, яку вирішено створити на базі внутрішніх військ України.