Наставник "Прикарпаття-Тепловика" U-18: Двері нашої команди відчинені для всіх


Наставник "Прикарпаття-Тепловика" U-18 Олег Веприк підвів підсумки минулого сезону, розповів про принципи формування команди на новий сезон та співпрацю у клубній вертикалі "Прикарпаття".

Інтерв'ю з наставником опубліковане на сайті МФК Прикарпаття.

- Олеже, насамперед давай підіб'ємо підсумки минулого сезону в ДЮФЛІФО. Для тебе це був новий виклик, адже ти вперше спробував себе у ролі наставника.
- Спочатку було трохи важко перелаштуватись з футболіста на тренера, бо я ще не хотів завершувати, але так сталось. Звісно, що спочатку було трішки важкувато, та мені Сергій Володимирович допоміг і одразу пояснив, що, куди і як. По суті, я прийняв команду Петра Русака, а хлопці в нього, між іншим, доволі непогані були. Відверто кажучи, рівень ДЮФЛІФО - це не той рівень, на якому вони можуть випробувати себе, адже по області немає хороших шкіл. А до мене прийшли зі спортивної школи - вони вже готові футболісти. А по області якщо є, то це рідкісні гравці, "самородки". Щодо ДЮФЛІФО, то хотілось офіційно стати чемпіонами, але не дограли через карантин. У нас був великий гандикап, тож ми б і так виграли цей чемпіонат. В цілому, можна сказати, що я втягнувся доволі швидко. Футболісту легко перейти в тренери - все-таки 20 років в футболі це щось означає.

- Як відомо, твої гравці переходять у до "Прикарпаття" U-19, а натомість ти зараз формуватимеш нову команду.
- Зараз у нас сформований своєрідний "конвеєр" - мої хлопці переходять до Сергія Володимировича (Пташника - ред.), а з тих, хто то був у U-19 може залишитись лише три чоловіка, а решту переходить в "Прикарпаття-Тепловик" чи в першу команду. І такий процес триває рік за роком.

Зараз в команду U-18 заходять вихованці тренера Ігоря Гогіля зі СДЮШОР "Прикарпаття". Ми вже провели кілька тренувань. Зараз вони рік "поваряться" і, якщо будуть перспективні підуть спочатку в U-19, а потім і в першу команду, якщо ні - перейдуть в інші команди області. Таке футбольне життя.

- Зараз команда вже розпочала підготовку до нового сезону. У якому режимі тренуєтеся?
- Наразі триває втягуючий збір протягом якого команда тренується двічі на тиждень. На жаль, не відомо, чи буде чемпіонат серед юнаків, тому що можливий варіант, що дорослі гратимуть, а юнаки - ні. Але для того, щоб підтримати фізичну форму, щоб хлопці не порозбігалися ми працюємо в режимі двох тренувань на тиждень.

- Як відбуватиметься селекція до команди U-18?
- Двері нашої команди відчинені для всіх. Не лише для вихованців СДЮШОР "Прикарпаття", а й інших шкіл Івано-Франківська. Хто має бажання, будь ласка, приходьте, ми всіх подивимося і якщо побачимо в нього потенціал, задатки до гри, то немає різниці - з якої він школи. Наразі в мене займаються двадцять футболістів. Зокрема, прийшли хлопці з ДЮСШ-3. Прийде ще хтось - ми обов'язково подивимось і дамо шанс проявити себе. Повторююсь, двері нашої команди відчинені для всіх. Якщо згадувати минулорічний відбір, то на перших тренуваннях у нас було десь 40-45 чоловік. Втім, згодом лишилось лише 20, а потім і ще менше.

- Зараз під вікову категорію U-18 потрапляють гравці 2003 р. н. А чи будеш залучати молодших?
- Звісно, будуть ще молодші. До прикладу, минулоріч основним був 2002 р. н., а голкіпер у нас на рік молодший, тож можливі варіанти, коли хтось з команди Анатолія Редушка (СДЮШОР "Прикарпаття" U-17 - ред.) буде заявлений у нас. Якщо хлопець сильний і грає на хорошому рівні в U-17, то ми його обов'язково залучимо, хай "обкатується". А за рік він вже буде готовим футболістом і гратиме вже у своїй віковій категорії.

- А як побудована співпраця з іншими командами структури "Прикарпаття"?
- Ми всі одна структура - "Прикарпаття-Тепловик", команди U-19 та U-18. І хлопці мають змогу грати в трьох змаганнях - чемпіонаті області, Першій лізі U-19 та чемпіонаті ДЮФЛІФО. Колись було тяжче, адже в Івано-Франківську не було професійної команди. Зараз же маємо у Команду рідного краю у Першій лізі. Для юних футболістів - це великий стимул, бо вони бачать, що їм є куди рости. Не треба їхати до Львова, Моршина, чи щзе кудись. Тим більше в команді робиться ставка лише на власних вихованців, і це вже величезний плюс.

Тому хлопцям потрібно грати у U-18 та U-19, щоб дорости до першої команди. Тим паче, що головний тренер першої команди Володимир Ковалюк інколи навідується до нас на тренування, відвідує деякі ігри. Тож показуйте, доводьте, що ти сильніший, прогресуйте і отримаєте шанс потрапити до команди майстрів. Он вже скільки футболістів з U-19 маємо у першій команді.

- Тобто, гравці молодіжних складів постійно на "олівці" у тренерського штабу професійного "Прикарпаття"?
- Звісно, що так. В нас інколи поспіль йдуть тренування, тож ми тісно спілкуємось між собою. Це нормальний робочий процес.

Потрібно розуміти, що кожен тренер собі не ворог - ніхто не братиме когось слабшого лише задля того, щоб відзвітувати, що до команди майстрів з U-19 зайшло троє чоловік. Якщо футболіст здатен витримати тренувальний процес, прогресує - то його потрібно брати. Все ж таки є дуже велика різниця між U-19 і Першої лігою. На жаль, в нас немає команди Другої ліги, де б можна було обкатувати молодих виконавців. Тоді була б одна заявка як на Першу, так і на Другу лігу і ті, хто не потрапляє в основу, грали би у чемпіонаті рангом нижче. Друга ліга - це набагато вищий рівень за чемпіонат області і вже виходили готовими професійними готовими футболістами. На даний момент це фінансово важко, тож маємо те, що маємо.

- І наостанок. Якими, на твою думку, якостями повинен володіти молодий гравець, щоб заграти на високому рівні?
- Футболіст повинен бути голодним до футболу, по-спортивному злим. Звісно, що багато чого вирішують технічні якості, але не кожен футболіст обдарований в цьому плані. Хтось має техніку, але не має швидкості, хтось швидкий, але не витривалий. Для того, щоб компенсувати свої недоліки якраз потрібен характер, злість і бажання до футболу. Якщо гравець буде працювати, старатись на тренуваннях, в нього все вийде і рано чи пізно отримає шанс проявити себе.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!