Навіщо Путін продовжує вбивати жителів Донбасу


Останні події в зоні АТО свідчать про новий сценарій, який Росія реалізує на захопленій частині Донбасу. За цим сценарієм має бути вбито якнайбільше мирних людей

Обстріли російськими терористами житлових кварталів міст Донбасу - не новина. Так було від самого початку. Але зараз, коли після мінських угод, здавалося б, зажеврів маленький шанс бодай на якийсь час зупинити активну фазу війни, путінські бандити почали активно вбивати мирних жителів саме у Донецьку. Це місто за час "перемир'я" стало епіцентром бойових дій. Які ведуться не лише біля аеропорту, точніше, того, що від нього залишилося, але й повсюдно. Таке враження, що хтось вирішив колекціонувати трупи мешканців Донецька. Тому цілять у школи, скупчення народу. Учора, нагадаємо, під час одного з таких обстрілів загинув швейцарський представник "Червоного Хреста".

Вся ця картинка ніби доповнює, або виправдовує, некрофільські сюжети кремлівських телеканалів про поховання, знайдені під Донецьком. На кого розрахований цей сценарій, написаний або холодним циніком, або психічно хворою людиною?

Варіант 1. На російського глядача аби за деякий час легалізувати присутність військових РФ на Донбасі банальним поясненням: так, наші там є, бо потрібно рятувати "русскоязычное население от истребления". Пояснення розраховане на розумово відсталих та отруєних пропагандою.

Варіант 2. Розраховано на західного реципієнта. Мешканців Донецька росіяни будуть убивати доти, доки Захід не погодиться визнати, що й українські силовики причетні до обстрілів Донецька. Причому не добровольці, це для Росії вже вчорашній день, а саме ЗСУ. Донецький "віце-прем'єр" з обличчям запійного пиятика Андрій Пургін вже розповідає РІА "Новости", що стріляють з "Ураганів", а у нацгвардійців такої зброї немає. Навіщо Росії знадобилося звинувачувати не якихось "карателів", а військових? Припустимо, що й обстріли Донецька, і звинувачення на адресу української армії мають на меті одне: зірвати мирні домовленості аби потім переписати їх на умовах Москви.

Що це за умови? Від зняття деяких санкцій до вимоги почати розслідування проти української влади за процедурою Гаагського трибуналу. Доки Захід не піде на якусь з умов, росіяни будуть розстрілювати донеччан. І розповідатимуть, що це роблять українці. А ще припинять обмін бранцями. Досі полонених бійців ЗСУ бандити міняли, тепер їм можуть дати відмашку не міняти й солдатів. А везти до Росії та використовувати в якості "свідків". У справах на кшталт порушеної проти міністра Гелетея, начштабу Муженка й інших військових.

Юрій Васильченко, espreso.tv