Назарій Павлів: Хотілося б, щоб про тебе колись спортивна громадськість згадувала позитивно


Відомий штовхальник ядра і стронгмен в Україні іванофранківець Назарій Павлів понад рік тому став заступником начальника управління молоді та спорту ОДА. Його прямим обов’язком як керівника, є налагодження спортивної роботи на Прикарпатті та її належне представлення на всеукраїнському і міжнародному рівнях.

Напередодні Дня працівника фізичної культури і спорту Назарій Павлів погодився дати інтерв’ю для «Галичини».

- Пане Назарію, які враження від нової роботи та нової посади?
— Зізнаюся чесно: бути спортсменом — це одне, а працювати в сфері спорту — це зовсім інше. Якщо як спортсмен я ходив на тренування, тренувався і відповідав лише за власні результати, то зараз ходжу на роботу, працюю в адміністрації і відповідаю за всіх спортсменів з різних видів спорту. А якщо точніше, щоб ви розуміли, управління молоді і спорту фінансує 48 різних федерацій. і для того, щоби працювати в такому управлінні, недостатньо бути добрим спортсменом, а потрібно ще й орієнтуватися в цифрах та у бюджеті. А в цьому мені допомагає вища економічна освіта. 

- Що змінилося у вашому особистому житті за цей рік?
— Я став держслужбовцем. Крім того, у мене минулого серпня народився первісток Станіславчик. Ми з дружиною Людмилою живемо від батьків окремо. Після роботи я завжди стараюся якнайшвидше йти додому, щоб допомогти дружині бавити нашого малюка. До своєї роботи ставлюся відповідально, через це інколи можу затримуватись в управлінні. У вихідні теж не завжди вдається відпочити, адже у суботу і неділю відбуваються різні спортивні заходи, де мені як представнику влади від управління молоді та спорту  потрібно бути. Тому за такого щільного графіка часу на себе, на свої тренування уже просто не вистачає.

Що вам вдалося зробити для спортсменів і спорту за цей час?
— Ви, напевно, знаєте, що найкращі спортсмени отримують стипендії від управління молоді і спорту. Так-от, нам її вдалося підвищити з 800 грн. до 1 430 грн. Таку стипендію щомісяця отримують члени національної збірної команди України зі своїх видів спорту. По 1 230 грн. щомісяця отримують кандидати в збірну, і по 1 030 грн. — спортсмени, які перебувають в резерві до національної збірної. Усього 40 найкращих спортсменів з області (крім юнаків) згідно з рейтингом отримують стипендії за свої досягнення.

Із січня цього року ми взяли на фінансування ще два види спорту, яким попередній керівник не допомагав. Це бодібілдинг, в якому ми вже нинішнього року завоювали золоту медаль на чемпіонаті світу (нам її привіз Федір Хашалов), і жіночий баскетбол, де наші дівчата вибороли срібні нагороди на I Європейських іграх з баскетболу 3х3. Ми виділили кошти на придбання квартир учасниці зимових Олімпіад Надії Діденко та її тренеру Олександрові Пічугіну. Тепер плануємо надати кошти на придбання квартир ще двом спортсменам і двом тренерам. Щодо таких фізкультурно-спортивних товариств, як«Спартак», «Україна», «Колос» і  «Динамо», то їм виділено на цей рік по 168 тис. грн.
В області функціонує 53 дитячо-юнацькі спортивні школи. Управління молоді та спорту фінансує 10 ДЮСШ. Ще 2 ДЮСШ ми фінансували на початку року — в січні та лютому (через те, що ці школи повністю втратили фінансування з фонду з тимчасової втрати працездатності), доки на них не надійшла субвенція з Державного бюджету.
Щодо спортивної інфраструктури в області, то для побудови спортивних майданчиків зі штучним покриттям цього року виділено 854 тис. грн. А саме: 200 тис. грн. — для м. Галича; 200 тис. грн. — для с. Старого Косова Косівського р-ну; 200 тис. грн. — для с. Драгомирчан Тисменицького району; 204 тис. грн. — для м. Рогатина та 50 тис. грн. — для с. Прибилова Тлумацького р-ну. Також нам вдалося відновити фінансування федерацій спорту: 500 тис. грн. розподілили між ними згідно з їхнім рейтингом.

- Як заступник начальника управління, крім того, ви є ще і головою обласної федерації стронгменів. Скільки коштів передбачили на свою федерацію?
— Ви не перший, хто мене це запитує. Я ані гривні не взяв для своєї федерації з тих 500 тисяч, аби ніхто не говорив, що зловживаю службовим становищем.

- Ви донедавна працювали в одному кабінеті зі своїм начальником управління. Вам так було зручно?
— Після того, як новим начальником управління молоді та спорту призначили Ростислава Микитюка, попередній керівник ніяк не хотів вступатися. і кабінет, в якому мали розмістити мене як заступника, він не віддавав.

- Нещодавно з робочим візитом на Прикарпаття приїздив міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Якою була мета його відвідин області?
— З робочим візитом міністр їздить у всі області. От настала черга і нашої. Передусім міністр особисто хотів перевірити стан справ на базі «Заросляк», адже вона безпосередньо підпорядкована Міністерству молоді та спорту і нещодавно там поміняли директора. 
З огляду на те, що міністр був у нашій області вперше, ми організували йому зустріч із молодіжним та спортивним активом області, де всі охочі мали можливість поставити йому запитання та поспілкуватись. Після того ми з  міністром відвідали коледж фізичного виховання, де він ознайомився з тренувальною базою: манежем і басейном, поспілкувався зі студентами в навчальному корпусі. Також ігор Жданов поклав квіти до пам’ятника Степанові Бандері, відвідав Центр патріотичного виховання молоді, музей Небесної Сотні, а вже дорогою на базу «Заросляк» побачив і жалюгідний стан ворохтянських трамплінів.

- Ваші плани на майбутнє?
— Я уже згадував про стипендіатів. Зрештою, стипендії отримують і наші юні спортсмени, які стали переможцями чемпіонатів України, — по 250 грн. на місяць ще згідно зі старим розпорядженням. Як на мене, це дуже мало, тим більше тепер. Тому і плануємо переробити розпорядження, щоб наші юні чемпіони з нового року вже отримували хоча б по 650 грн. щомісяця.
Також у мене є мрія, щоб наша область мала сучасну європейську легкоатлетичну бігову доріжку, палац спорту. Хочеться зробити щось корисне, адже я саме для цього погодився долучитися до роботи в  управлінні. Хочеться, щоб про тебе колись спортивна громадськість згадувала позитивно, а не так, як про попередників,  з прокльонами за те, що продали спорткомплекс «Олімп».

- Що хотіли би побажати нашим спортсменам?
— Передусім хочу привітати всіх, хто має причетність до нашого професійного свята, з Днем працівника фізичної культури і спорту. А також побажати, щоб яких би успіхів у житті не досягли, яким би висококласним спортсменом не стали, завжди залишатися людьми. Старайтеся жити за основами християнської моралі, а вже потім — за принципами Олімпійської хартії.