«Не будемо псувати людям свята»: Зеленський заявив, що локдауну у грудні не буде


Президент України Володимир Зеленський заявив, що у грудні 2020 року локдаун в Україні не запроваджуватимуть, але у січні 2021 року уникнути його, ймовірно, не вдасться.

Про це глава держави повідомив у своєму відеоблозі, пише Громадське.

Зеленський зазначив, що жорсткий карантин у грудні Україні наразі не потрібен. Каже, що влада зважила всі «за» і «проти», ознайомилась з прогнозами й порадилась з представниками місцевих влад. Також від МОЗ отримали запевнення, що ситуація у лікарнях контрольована. Зеленський каже, що відтак рекомендував прем’єру не оголошувати локдаун у грудні. 

 Президент переконаний, що «карантин вихідного дня», який діяв останні три тижні, дав свій результат і щоденна кількість нових випадків коронавірусу припинила стрімко зростати. Водночас він зазначив, що знає про окремі «точкові» проблеми в регіонах.

«Ми даємо, і я вважаю це дуже важливо, змогу бізнесу працювати, не втрачати грудень, один з найприбутковіших місяців року. І ми не будемо псувати людям свята, на які всі дуже чекають. Бо рік був непростий», — сказав Зеленський і закликав людей дотримуватися правил карантину.

Водночас щодо жорсткого карантину у січні Зеленський зазначив, що «зовсім його уникнути буде дуже складно», а ймовірність запровадження «існує, і немала». Президент нагадав, що уряд наступного тижня має повідомити «детально та чітко», коли запровадять локдаун і в якому форматі.

Також глава держави наголосив, що державний кордон не закриватимуть.

Що казали в уряді

По суті, те саме, але тепер точно відомо, що такий формат карантину погодив президент. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше 4 грудня заявив, що про конкретні обмеження у січні повідомлять на засіданні уряду в середу, 9 грудня.

У МОЗ вважають, що до кінця грудня недоцільно вводити жорсткий карантин. Натомість відомство пропонує уряду ввести локдаун із початку січня на три тижні. Водночас роботу транспорту обмежувати не будуть, зокрема залізничне та авіасполучення, міський громадський транспорт, міжміське сполучення не закриватиметься.

Розмови про локдаун

Якщо керуватися ситуацією навесні 2020 року, то йдеться про введення жорстких обмежень на пересування й роботу закладів, де передбачені контакти між людьми. Але поки влада не пояснює, які обмеження будуть цього разу.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!