Не обніматись буває важко: Як живуть нині франківські дитсадки


З 1 червня у Івано-Франківську запрацювали дитячі садки.

Зараз у місті відкриті 10 комунальних закладів і три приватні. Діти більшість часу проводять надворі, постійно миють руки, а слово «коронавірус» і маски для них перетворили на гру, пише Репортер.

Майже звичний режим

«У 10 комунальних садочках зараз можуть перебувати 100 груп, це приблизно 1500 дітей, – каже директор міського департаменту освіти та науки Ігор Максимчук. – Під час цього адаптивного карантину з’явилися й нові правила перебування в садках. Десь за тиждень до відкриття закладів ми закупили антисептики, одноразові паперові рушники, різні миючі засоби. Для вихователів – маски й рукавички, безконтактні термометри. Від дітей забрали усі м’ягкі іграшки, килими, в кожному садку розсунули ліжка на певну відстань».

За словами Максимчука, усі приміщення регулярно миють, а діти, коли їдять, сидять на відстані одне від одного. Коли батько чи мама приводять дитину в садок, то мають бути в масці – це обов’язково. На вході дитині міряють температуру. Якщо не нижче 37,2, то одразу відправляють додому. Але такого в місті ще не було. Далі, за правилами, температуру в дітей міряють кожних чотири години.

«Щодо кількості дітей, то ми довший час думали, чи не бракуватиме місць, – говорить Ігор Максимчук. – Але 1 червня загалом в садки міста батьки привели 566 дітей, назавтра трохи більше – 661. У четвер, можна сказати, був рекорд за перший тиждень – 724. Це 43 % від тої запланованої кількості у 1500 дітей. Отже, всім точно стане місця, бо реальна затребувана цифра на сьогодні – 700 місць. Найбільше зараз відвідують садок № 18 «Зернятко» – десь близько 90, хоч у звичному режимі він готовий прийняти приблизно 400 дітей. Можна сказати, що не всі батьки ще готові віддавати дітей у теперішніх умовах до садків, і це нормально».

У дітей, що ходять зараз у дошкільні заклади, батьки мають працювати, тобто вони змушені це підтвердити довідками. За словами Ігоря Максимчука, в департаменті все продумали і відкрили садки по цілому місті, аби охопити якнайбільше мікрорайонів.

«Наразі беремо дітей віком лише від трьох років, – каже директор департаменту. – Усі граються і проводять час на відстані, вихователі стараються, аби ніхто між собою не перетинався, тому з цим наразі проблем немає. Говорячи про якісь плани, хочу запевнити – з вересня ми відкриємо вже всі 37 садочків, тож місця будуть для всіх».

 Спершу було непросто
 
«Наш садок – один із 10, який почав свою роботу з 1 червня, – говорить заві­дувачка ДНЗ № 16 «Сонечко» Олександра Звончук. – Перші дні були напружені, адже, крім «наших» дітей, ми приймали ще й з інших садків. Поки всі перезнайомились, бо ж виходить до нас зараз поступили діти ще з трьох ДНЗ, то було мороки. Ми, як і обговорювалося напередодні, брали тільки дітей у працюючих батьків, котрі попередньо приносили нам довідки з місця роботи. Також перед тим ще батьки додатково несли довідки про те, що дитина була на ізоляції й не контактувала з потенційно хворими на COVID-19».
За словами пані Олександри, заходити на територію садка дозволяється тільки в масках. А якщо в один час прийшло багато батьків, то вихователі просять їх тримати між собою дистанцію, але не зав­жди виходить.

«Всередину в садок батькам не можна, бо заходити можуть тільки вихователі й інший персонал, – каже Звончук. – Після того, як поміряли температуру, батьки розводять діток по різних майданчиках. Всюди є таблички з підписами, бо «чужі» батьки ще не дуже звикли до нового місця й часто плутаються, блудять. Та й знайомились ми практично на майданчику, хоча попередньо у Вайбері створили єдину групу для всіх батьків і провели там короткий інструктаж. На вході ще в нас є спеціальний килимок з дезінфікуючим розчином для малечі. Це як додатковий захист, бо зайвий раз продезінфікувати навіть одяг – не зашкодить».

За словами Олександри Звончук, вихователі були вже підготовлені, бо тиждень до цього їм проводили інструктажі, розповідали, що робити в певній ситуації, як користуватися антисептиками і т. д.

«За правилами, ми забрали від дітей усі м’ягкі іграшки, та й практично усі речі, які не можна обробити дезінфектором, – запевняє завідувачка садка. – У звичайному режимі садок може прийняти 330 дітей. На літо зараз записалося 70 наших, які ходили до цього, і плюс ще 60 з трьох інших садків. Але сьогодні, наприклад, загалом прийшло 65 дітей, вчора було трохи більше. Діти, як тільки поснідають, то відразу йдуть гратися надвір і так практично цілий день, але за умови, що за вікном гарна погода».

Якщо ж погода не дозволяє, то вихователі придумують різні ігри, але з однією умовою – мінімального контакту. Хоча, як і з батьками дітей, таке не зав­жди вдається.

«Направду, важко вслідкувати, щоб діти не підбігали один до одного, чи там не обіймались, спілкувались – бо вони це люблять, – сміється Олександра Звончук. – Старші слухають більше, а з молодшими є трохи проблем, бо не розуміють, як це – не можна всім дружньо гратися. Це поки що для нас найбільш складне завдання. Великий плюс з цього тільки в тому, що у групах переважно до 10 дітей, не більше. Ну і ще одне – це не пунктуальність батьків. Я розумію, всяке буває, хтось запізнюється, хтось важко зранку вставав, але є ціла година, щоб привести свою дитину, а більшість робить це в останній момент, і так щодня. Сподіваюся, з часом щось зміниться»

Садки працюють вже у звичному режимі, хоча поки що не всі батьки наважуються вести туди малечу. Можливо, дехто чекає 22 червня, коли карантин закінчиться. Хтось, напевно, вересня. Інші ж, можливо, знайшли вільний час на свою дитину. Словом, чекаємо.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!