Небесна Сотня: ніхто не забутий


Минають роковини від масового розстрілу активістів Євромайдану в Києві, під час якого від рук досі невідомих снайперів більше сотні людей загинуло та кількасот отримали вогнепальні поранення. Серед полеглих у борні з тодішнім владним режимом і тими днями, й дещо раніше — у вуличних зіткненнях з «беркутами» чи пізніше — від важких ран у лікарні — і семеро прикарпатців: Ігор Дмитрів з Копанок на Калущині, Ігор Ткачук з Великої Кам’янки на Коломийщині, Роман Гурик з Івано-Франківська, Сергій Дідич

Минулого тижня Президент Петро Порошенко підписав указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Згідно з цим документом відтепер і щороку в Україні відзначатимуть 20 лютого День Героїв Небесної Сотні — на знак вшанування відваги, сили духу та стійкості наших співвітчизників, котрі віддали життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Та заразом у нашому суспільстві впродовж останніх місяців визріло цілком резонне громадське невдоволення тим, що й досі не тільки не покарано жодного винного в убивствах беззбройних «майданівців», а й навіть не названо імен замовників, організаторів і виконавців цього масштабного злочину, що нинішні можновладці, котрих винесла до державного керма хвиля народних протестів, лише обмежуються популістськими заявами з цього приводу й тільки кивають на «головних фігурантів справи про насильство проти мітингувальників Євромайдану» — Віктора Януковича, Віктора Пшонку, Віталія Захарченка, на яких тепер валять усе, навіть власні промахи у керівництві Україною.

Звісно, не можна сказати, що правоохоронні органи не ведуть жодних кримінальних проваджень у тому зв’язку.

Як зазначив, скажімо, вже колишній генеральний прокурор Віталій Ярема у виступі в залі засідань Верховної Ради 6 лютого, «Генпрокуратура розслідує близько 1000 кримінальних проваджень щодо злочинів під час Євромайдану, зокрема 250 — про навмисні вбивства й замахи на вбивства, понад 500 —  стосовно перевищення влади та службових повноважень». За його словами, до суду вже направлено вісім обвинувальних актів за тими чи іншими фактами.

Але й не може не впадати в око і явно затяжний характер цього правового прецеденту, що за нинішньої української дійсності цілком може перетворитися на кшталт справи про вбивство Георгія ўонрадзе. і це зрозуміло не лише простим українцям, які були головним рушієм Революції гідності. Очевидно, тому Президент Петро Порошенко, коли призначав на посаду чільника ГПУ Віктора Шокіна, особисто доручив персонально йому якомога швидше завершити розслідування справ Майдану.

І вже перші кроки нового Генпрокурора обнадіюють. Зокрема, на своєму брифінгу в понеділок, 16 лютого, він заявив, що провів реорганізацію Головного слідчого управління ГПУ та звільнив його начальника Святослава Лаганяка, який курирував розслідування злочинів щодо учасників Майдану та протизаконних дій режиму Януковича. В. Шокін також пообіцяв подати голові Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрієві Кожем’якіну детальний звіт про хід розслідування масових розстрілів на Майдані через два тижні, тобто до закінчення цього місяця.

* * *

Українці нагадали світові
про одвічні цінності життя

Ще рік тому ми жили в інакшому світі, з іншими бажаннями, помислами і навіть — цінностями. Слово «мир» було банальним. Нині ж ми є учасниками і свідками величних та водночас трагічних подій, які кардинально змінили державу і, безперечно, свідомість українців (але, на жаль, не їхніх правителів). На рівні генів заговорив одвічний імператив наших борців і подвижників: «Бог і Україна». 

З ненавистю москаль ці гени вкотре душить; рідні ж еліти бояться їх, заговорюють, торгують ними.

Із розп’яттям Небесної Сотні на Майдані сколихнувся всенародний рух до великого очищення від усього, що прогнило, що не має правди і волі, що гнобить гідність людини, що розділило покоління тих, хто, за інерцією «совка», мовчав, терпів, пристосовувався, прислужував, продавався, і здорове пагіння, що прагне бути вільним, щасливим, витребуваним, сучасним, що природно зростає з національного коріння. Ніби нараз зримо проведено межу між родом просвітлених і впалих. Одні несуть спасіння, другі прокляття, як оті біблійні Каїн і Авель.

Авель знову на вилах Каїна. Авель вищий духом за свого вбивцю, тож вила ці трансформує в Тризуб і обертає, тисне ним в нутро ворога «чужого» і «свого»... Палає земля, ллється кров — чорна і свята. 

Каїн нині зоветься Путіним. Як учора він звався Януковичем, Гітлером, Сталіномѕ Каїн нині зоветься опозиціонером, сепаратистом...

Їх — легіон, один — в усіх, всі — в одному: слуги злого...

Як колись розп’яття ісуса показало людині всю трагедію її падіння і розтління, так український Майдан нагадав світові та його правителям про одвічні цінності життя, про покликання людини, про Божий план життя і спасіння кожного народу і кожної людини. 
Зло не любить, коли його викривають. Зло маскується. Каїнам курять фіміам. Ворон воронові око не клює. 

Зло не покарано.

А на жертовний хрест йдуть найсвідоміші, підняті обов’язком, осяяні любов’ю. Кожен кинутий у Каїна камінь Майдану стелить Вкраїні путь у майбутнє. Авелі кличуть на поміч Бога задля Вкраїни й українців. Наш імператив незмінний — «Бог і Україна». 
Ще великий Кобзар мав ці візії — українців «збудять у вогні», в окраденій Україні, у розсвареній, у роздробленій на кишенькові партії, щоб аж тепер, може, аж тепер світлі голови люду праведного зрозуміли, як багато важить для долі народу «єдиномисліє». Яке воно страшне суспільство — безБожне. Яке воно безпорадне — суспільство незріле.
Коли мільйони голосів з усіх українських Майданів заспівали «Ще не вмерли України ні слава, ні воля», то світ —  байдужий, заклопотаний, зматеріалізований, ситий — нараз зупинився, щоб перепитати: а хто це такі, українці? Де вони були дотепер? 
Дві тисячі років тому так перепитували про ісуса, що виганяв торговців з храму, і про Його учнів, що говорили різними мовами і навчали нових істин: хіба це не Син теслі, хіба це не оті, що були рибалками? Що це за Новий Заповіт любові? 
Небесна Сотня цим  Новим Завітом гнала зі своєї землі  каїнів Януковичаѕ Воїни світла на Донбасі женуть каїнів Путіна... 

Чому ж там так багато юд? Чиї це юди? З якого роду?

Але — це сходження твоє, Вкраїно. Це переплавлення — вірою, любов’ю. Це очищення — болюче, трагічне. Це урок історії, який проходимо вкотре. Війна триває. Зло — не покарано. І хто, як не Ти, Господи, зв’яже кремлівських безумців?

газета Галичина