Нестандартні ходи: театр повертається... в театр


Днями минає рік, як Івано-Франківський академічний муздрамтеатр ім. Івана Франка існує в стані ремонту. Попри значні фінансові втрати минулого сезону через відсутність власної сцени, примарні надії на завершення реставраційних робіт і неясні перспективи колектив театру сьогодні і не думає плисти за течією.

Як повідомив напередодні свого професійного свята — Міжнародного дня театру — директор і художній керівник театру Ростислав  Держипільський, з 1 квітня вони гратимуть у рідних стінах.

Нагадаємо нашим читачам, що сьогодні в театрі функціонує лише так звана мала сцена, до котрої можна потрапити з вулиці Степана Бандери. Там сьогодні ідуть вистави «малого» формату — «Нація», «Солодка Даруся»,  «Майже ніколи не навпаки» за творами Марії Матіос, чеховські «Три сестри», «Шлюха» за драмою «Натусь» Володимира Винниченка і  «Заробітчанки, або Мамо, повернись» за новелами Надії Семенкович. інші ж вистави потребують великої сцени. Тому повернутися до рідної зали, за котрою ностальгують не лише актори, а й завсідники храму муз, вирішили одностайно. І те, що вважалося через затяжний ремонт майже недоступним, бо в залі на 859 місць сьогодні тільки недовершена підлога і вільний простір — такий собі амфітеатр, вже через кілька днів стане реальним. Хіти прокату — «Готель двох світів», комедії «Занадто одружений таксист» і «Таксист-2», «Дуже проста історія», «Котигорошко», «У неділю рано зілля копала»,  «Назар Стодоля»  повернуться до глядачів. Бо коли є основне — сцена, а до завершення цього сезону тут планують здати ще дві прем’єрні постановки, то театр живий. А стільці до зали можна занести.

Аби стати ближчим до своїх шанувальників, театр відкриває оновлений сайт.

«Ми створили і днями презентуємо цілком новий сучасний сайт. Тут буде вся інформація — анонси, афіші, статті і відеоматеріали. Окрім того, у нас буде така послуга, що вже працює в кількох столичних театрах, — бронювання квитків за 59 секунд, — розповів директор театру Ростислав Держипільський. —  Ми плануємо придбати цю послугу, щоб стати ще доступнішими».

Наприкінці травня театр покаже оперету «Шаріка» Я. Барнича, котра вже була на межі здачі, та через затяжний ремонт роботу законсервували.

«Як бачите, нічого випадкового не буває, я переконаний, — сказав Р. Держипільський. —  На жаль, «Шаріка» буде для нас актуальною, адже ідеться про ті моменти, коли наші молоді герої — січові стрільці — геройськи відстоюють незалежність нашої держави, тож ця робота  суголосна з долею України».

З початком квітня режисер театру Орест Пастух береться за роботу над новою постановкою, розрахованою на корифеїв театру. Американський драматургічний матеріал, сентиментальна історія з комедійними та драматичними моментами в сюжеті, тема батьків і дітей — завісу відхилили ледь-ледь. Творчі люди рідко діляться власними планами. Однак відомо, що до кінця сезону прем’єру покажуть глядачам, передає Галичина.