Німці Райнер і Курт допомогли прикарпарпатським майданівцям


Український Майдан не залишає байдужими і жителів європейських країн. У неділю до обласної клінічної лікарні під’їхав вантажний «Рено» з німецькою гуманітарною допомогою, яку зібрав буквально впродовж останнього тижня в медичних закладах за місцем свого проживання Райнер Біркгольц, котрий, до речі, сам не медик. Це крапельниці, перев’язувальні та інші матеріали.

Пан Райнер уже три роки підтримує контакти з Прикарпаттям. Цікаво, що під час одного зі своїх приїздів сюди, два роки тому, він мусив через різке погіршення стану здоров’я звернутися по допомогу до українських медиків і був прооперований саме в цій лікарні, якій привіз благодійну допомогу. Звичайно, послужить вона не лише «майданівцям», яких, за словами головного лікаря ОКЛ Остапа Грищука, тут нині 14, а й іншим пацієнтам. 

"У цей тяжкий для українців час ми вирішили: не маємо права просто сидіти склавши руки і споглядати на події, що відбуваються в Україні, а маємо зробити щось доброго для вашого народу, — одноголосно стверджували і Райнер Біркгольц, і його співвітчизник Курт Зіммхен".

Пан Курт уже десять років живе в селі Березівці Тисменицького району, одружений тут. Він розповів, що звернувся до депутата бундестагу Арнольда Ваатца з листом, щоб по змозі німецькі клініки прийняли на лікування українців, котрі потерпіли в протистоянні із силовиками в Києві. Підпис під цим листом поставив також координатор Штабу національного спротиву, член громадської Народної ради області Василь Попович, з яким познайомився Курт Зіммхен.

"І буквально через два дні ми отримали відповідь, — каже пан Курт. Арнольд Ваатц озвучив у бундестазі нашого листа, і за позитивне вирішення порушеного в ньому питання проголосувала більшість депутатів — усі фракції, крім лівих. Знайшлися клініки, які взяли на себе зобов’язання провести лікування тих українських пацієнтів до повного їх одужання й оплатити всі витрати, в тому числі і вартість протезування. Мій приятель Райнер Біркгольц теж домовився з однією із клінік, що вона прийме українця з Майдану. Отож сімох потерпілих протестувальників з важкими вогнепальними пораненнями — трьох з Івано-Франківщини й чотирьох з Рівненщини — вже готують до відправлення зі Львова в Німеччину, куди за ними приїдуть дві карети швидкої медичної допомоги".

Благодійну допомогу з Німеччини зустрічали вихідного дня на території ОКЛ і допомагали вивантажувати її також депутати, члени фракції партії «УДАР» в обласній раді Тарас Парфан і Микола Палійчук. із цією фракцією давно зав’язав ділову співпрацю Курт Зіммхен, як він сказав у розмові. Відзначив те, що саме Т. Парфан владнав питання якнайшвидшої, без затримки на митниці, доставки від українського кордону до івано-франківської лікарні благодійної допомоги з Німеччини, а тепер сприяє і в терміновому оформленні віз для «майданівців», які поїдуть на лікування до цієї країни.

"Ми із занепокоєнням сприймали і сприймаємо події у вашій молодій державі, особливо ж після того, як Путін перейшов «червону лінію», — так у Європі розцінюють вторгнення російських військ у Крим, який належить Україні. В цьому сенсі разом з вами маємо бути готові до найгіршого, але сподіватися на краще — на те, що більше поранених з України в наші клініки не доведеться везти, — сказав на прощання Райнер Біркгольц".

Галичина