Нотатки мандрівника: Як найвигідніше перетнути кордон


Відкрити візу в Європу тільки половина справи, бо до неї ще й доїхати треба. А щодо добирання, то це окрема тема. Адже кожен може вибрати транспорт на власний смак і розмір гаманця.

Поцікавившись виявив, що способів доїхати до Польщі є більш, ніж достатньо. Відправна точка - Івано-Франківськ, а пункт призначення  - єдиний діючий пішохідний перехід через кордон Шегині-Медика.

Почнемо з найдешевшого способу подорожувати. Якщо ви везучий, любите легкий екстрим і хочете максимально зекономити, то варто спробувати автостоп. Для тих, хто ніколи таке не практикував, не варто відразу ж пробувати. Це може погано закінчитись. Та все ж коли таке бажання виникло, то не варто стримуватись. Трішки удачі і ви в дорозі.

Студентський варіант.

Маючи студентський квиток і одну тільки стипендію, можна скористатись послугами Укрзалізниці  та доїхати до Львова. Така поїздка обійдеться в 7-20 гривень, якщо ви студент. Або ж 25 - 40 гривень - саме стільки коштує вартість повного квитка. Все залежить від типу вагону і швидкості потягу. Таким шляхом через три години ви прибудете на станцію «Львів залізничний». Одразу ж перед вокзалом справа є автовокзал, з якого курсують маршрутки до Шегині. За 25 гривень через дві години ви опинитесь за 150 метрів від українсько-польського кордону.

Ще один варіант - замість маршрутки сісти на електричку Львів - Мостиська 2 і проїхатись також до Шегині, але вже за 12 гривень. Або за 6  - по студентському квитку.

Загалом, для студентів мандрівка до кордону обійдеться від 13 до 40 гривень. Ну а якщо ви вже втратили ,чи ще не набули можливості покататись на 50% дешевше, то аналогічна дорога вийде в середньому 35-50 гривень.

Автобусна поїздка

Якщо потяги вам не подобаються, то повністю автобусний варіант варіюватиметься в районі 100 гривень. З івано-франківського автовокзалу майже щопівгодини курсують автобусні маршрути до Львова. Будьте готові заплатити за це 40 – 60 гривень. Можливо воно й буде швидше, звісно якщо автобус приїде до залізничного вокзалу. В іншому випадку ви опинитесь на Стрийському автовокзалі і доведеться добиратись через Львів до залізничного,  а це додаткові 40-50 хвилин витраченого часу.

Прямий рейс до кордону

Якщо варіанти з пересадками вам не подобаються, то є комфортніший варіант – прямий рейс до кордону.  Є численні рейсові та приватні автобуси, які перевезуть вас до і через кордон, ще й потрібне місто довезуть.

Та про довгі черги на Шегинському кордоні тільки глухі не чули. Кількагодинне сидіння в автобусі на кордоні сильно виснажує, тому краще перейти пішки.

Через івано-франківський автовокзал курсує рейс «Чернівці-Вроцлав». Ним можна добратися до Кракова за 280 гривень. Крім нього, є ще багато інших.

Та все піший перетин кордону є набагато кращим за автобусний. Адже це швидше і дешевше. Крім того, це не створить ніяких незручностей. На тому боці кордону стоїть маршрутка, яка відвезе вас до залізничного вокзалу в Перемишлі за 2 злотих. З цього міста поїздом чи іншим способом можна потрапити в будь-який куточок Польщі. І найкраще зважитись на таку подорож у вихідний, адже тоді людей на кордоні значно менше.

Сергій Боднар,

спеціально для «Бліц-Інфо»

До теми: Як у Франківську шопінг-візу відкривати