Нова Врадіївка вже за місяць може повторитися будь-де в Україні – соціолог


Експерти називають стосунки міліції та громадян критичними.

Небачена досі реакція українців на свавілля правоохоронців уже навіть не насторожує, а лякає фахівців. Вони наголошують, що масові криваві сутички та міліція з майже нульовим рівнем довіри формують новий агресивний тип українця, пише ТСН.

Зазвичай незгодні з діями правоохоронців обмежувалися мирними мітингами. Але зараз схоже, що чаша терпіння людей переповнилася.

"Судді почувають свою безкарність і міліція почуває свою безкарність. Система, яка ні перед ким, по суті, не звітує, яка несе відповідальність сама перед собою – ця система починає себе пожирати", - упевнений соціолог Вадим Васютинський.

"Ніхто їм не довіряє, взагалі не довіряє, взагалі – у них нуль. Населення в них нуль довіри", - каже Ніна Щербак, мешканка села Семиполки на Київщині. Там 2011 року місцевий житель Віталій Запорожець убив дільничного, про знущання якого над людьми в селі знали всі, однак протидіяти ніхто не наважувався.

Про фактично нульовий відсоток довіри українців до міліції не так давно заявили і соціологи.

Один із колишніх керівників УБОЗУ на Київщині проблему вбачає в підборі кадрів.

"Мова йде в цьому випадку про одиниці, котрі своїми злочинними діями викликають резонанс і таким чином падає пляма на всю міліцію", - вважає Сергій Лисенко.

Однак експерти дотримуються іншої думки. Соціологи впевнені, що агресію супроти міліції провокують не кричущі злочини одиниць, а щоденна корупція та свавілля більшості правоохоронців. Внаслідок чого в українців формується почуття незахищеності перед людиною в погонах.

Фахівці твердять, що в стосунках міліції з народом усе залежатиме від уміння мирно врегульовувати будь-які конфлікти і робити з них правильні висновки обом сторонам.

"Навіть якщо в цій ситуації справляться дуже об'єктивно і всіх винних посадять, усе одно це не розв'яже загальної ситуації, тому що через місяць це може бути в іншому місці", - попередив соціолог Васютинський.

Як відомо, у Врадіївці на Миколаївщині селяни атакували райвідділ міліції після того, як до лікарні потрапила жінка. Постраждала розповіла, що її жорстоко побили та зґвалтували правоохоронці.