Нові бактерії коштуватимуть мільйони доларів: мер Калуша про очисні споруди Карпатнафтохіму


Ситуація, пов’язана зі знеструмленням калуського підприємства “Карпатнафтохім” ніяк не вирішується і може призвести до ще серйозніших проблем.

Про це повідомив міський голова Калуша Андрій Найда під час зустрічі з журналістами, яка відбулася в рамках прес-туру регіонального відділення Асоціації міст України в Калуську громаду, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами очільника міста звернення, які міська рада надсилала в РНБО та профільні міністерства, залишились без відповіді. 

"Багато хто каже, що хай передадуть ці споруди місту і проблема вирішиться. На сьогодні немає механізму передачі з приватної власності в комунальну, є тільки в державну. До того ж у нас немає коштів, щоб погасити ту заборгованість, яка склалася на підприємсті. Адже питання не тільки в електроенергії, там люди від вересня не отримують зарплату. Тобто в будь-який час працівники можуть піти геть, бо їм треба годувати сімʼї",- каже мер.

Як пояснив Андрій Найда, часу на вирішення ситуації залишилось дуже мало. 

"Поки опалювальний період, вони отримують електроенергію, як тільки він закінчиться – буде час "Х". Ми маємо цього не допустити. Часу буде обмаль, бо на очисних спорудах є спеціальний мул з бактеріями. Проводили експеримент, який показав, що часу на прийняття рішення буде від 6 до 12 годин максимум. Якщо нічого не зробити, за 12 годин бактерії помруть і їх треба буде витягувати екскаваторами, утилізовувати, закупляти нові за мільйони доларів. Окрім того це займе довгий час",- запевняє міський очільник.

Вся проблема в тому, що це не звичайні очисні споруди як в Коломиї чи Стрию, каже мер. 

"Очисні споруди «КАРПАТНАФТОХІМу» – це надзвичайно складний комплекс біологічного і фізико-хімічного процесу очищення промислових та господарсько-побутових стічних вод, тож мусять працювати без ускладнень та перешкод",- переконаний голова Калуша.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!