Новий закон про парковки спустошить кишені івано-франківських водіїв?


За несплату послуги паркування водіїв планують штрафувати на кілька сотень гривень, а за відсутність паркомата власники паркувальних майданчиків платитимуть близько 700 грн.

Новий законопроект № 2499 (до речі, його автором є Микола Азаров) передбачає посилення покарання за порушення правил паркування. При цьому нові штрафи стосуються не тільки водіїв, а й власників парковок.

Майданчики повинні бути оснащені паркувальними автоматами або автоматичними в'їзними та виїзними терміналами (за винятком безкоштовних парковок). У разі порушення передбачено штраф на суму від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 680 грн).

Автомобіліст, що не побажав розрахуватися з паркоматом, буде змушений виплатити штраф у розмірі від 8 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (36 - 204 грн). Також штраф передбачений за паркування на місцях для інвалідів, у разі, якщо водій таким не є, в розмірі від 15 до 18 неоподатковуваних мінімумів (255 - 360 грн).

Як розповів кореспондентові «Бліц-Інфо» директор комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто» Андрій Строїч, цей законопроект ефективно працюватиме лише тоді, коли буде дозволено певний фізичний вплив на автівку порушника, як-от блокування коліс чи застосування евакуатора.

Наприклад, коли неплатник захоче виїхати з парковки, він змушений буде оплатити не лише послуги паркування, а й вартість розблокування коліс. В іншому разі транспорт доставляється за допомогою евакуатора на штрафмайданчик.

«Ми подавали пропозицію до ВР, аби відповідальність за несплату послуг паркування лягала не тільки на водіїв, але й на власників авто, яких легко можна було б знайти у базі даних і таким чином відразу скласти протокол, – каже Андрій Строїч. – Адже досить часто водії просто тікають. А поки немає водія, жодних дій вчиняти не можна. Також важливо прийняти закон про вже вищезгадані фізичні важелі впливу на машину неплатника. Окрім цього, ми пропонували, аби штраф міг виписувати уповноважений орган місцевого самоврядування, що значно спростило б процедуру. На жаль, ці поправки ми подали після першого читання, а це було запізно. Однак наразі знову готуємо відповідне звернення до ВРУ».

Стосовно необхідності встановлення паркоматів у Івано-Франківську, то за словами Андрія Строїча, поки зарано щось аналізувати чи бодай прогнозувати, перш за все, потрібно дочекатися ухвалення цього законопроекту Президентом.

Впровадження такої безготівкової форми оплати послуг парковок обійдеться місту близько 1,5 млн грн. Залучити інвесторів теж складно. Чималі ризики для них створює відсутність чіткого законодавчого механізму притягнення до відповідальності водіїв-неплатників.