Обертинська афера


Працівниця Ощадбанку за 10 років видурила в кількох сотень односельців 10 мільйонів гривень

У селищі Обертині Тлумацького району викрили велику банківську аферу. Працівниця Ощадбанку, в якої понад 30 років стажу, впродовж десяти років брала в людей «на зберігання» гроші, але до фінансової установи вони не потрапляли. У справі — сотні обдурених.

Лукава касирка
Мирослава Погорєлова, мати загиблого в АТО бійця, не змогла зняти 609 тис. гривень, переказаних їй державою. Після звернення голови селищної ради до керуючої районним відділенням Ощадбанку, щоб вирішила це питання, з’ясувалося, що з рахунку зникло  347 тис. гривень. Зникли також  45 тисяч гривень, 230 євро і  100 доларів США — гроші, які люди зібрали на похороні в скриньку. 
Після цього вкладники Ощадбанку почали перевіряти  кошти на своїх рахунках. Наслідки вражаючі: більшість рахунків просто не існує, а на тих, що є, кошти відсутні. Касир знімала все, що надходило: пенсії, зарплати, заощадження, допомогу на дітей. Ошуканих — понад 400 осіб. У них зникло близько 10 мільйонів гривень. 
— Наше селище невелике, всі люди знають одне одного. Касирці довіряли, адже жінка з порядної сім’ї, мала великий досвід в роботі з клієнтами банку, постійно запрошувала людей в Ощадбанк. Приносить людина кошти, а вона одразу ж пропонує вигідніші умови, відсотки більші на вклади, аніж у банку, а людям давала розписки, пообіцявши, що пізніше оформить договори. Також видавала ощадні книжки без печаток, оформляючи договори, вписувала суми грошей, не зазначаючи всіх нулів (замість 15 000 писала 1500), і, як з’ясувалося, і тих немає на офіційних вкладах, — розповідають ошукані жителі Обертина.
Ощадкнижка без печатки
Наслідки «діяльності» касирки вражають: у людей нервові зриви, інфаркти, двоє людей померло... і що далі на таких обертинців чекає, одному Богові відомо. Касирку на цей час звільнено з роботи. Спочатку розслідування вів районний відділ міліції — результату ніякого. Після звернень ошуканих людей до обласного управління міліції їм пообіцяли пришвидшити розгляд справи. На цей час досудове розслідування проводить слідче управління УМВС в Івано-Франківській області. Але, незважаючи на це, уже два місяці обертинці і люди із навколишніх сіл не мають спокою. Більшість — це пенсіонери, лікарі, вчителі, які збирали гроші на спокійну старість, на навчання дітей, на лікування, весілля і т. д.

А ще багато обертинців працювали за кордоном і надсилали гроші батькам, а касир усі привласнила. Керуючий обласним відділенням Ощадбанку обіцяв повернути гроші, що належним чином були оформлені. А як бути решті людям, якими маніпулювала касир? Частина людей уже має рішення судів про стягнення з касира коштів, але в горе-касирки немає ніякого майна. Адже жінка все попереписувала на рідних. Не випадково її діти мають дорогі машини, квартиру, особняк.
Обертинська спритниця обдурювала людей упродовж 10 років. «Як і всі обертинці, я платила в Ощадбанку за газ, світло тощо, — розповідає обдурена жителька Обертина Г. Коцур. — Спілкувалась із касиркою, як із доброю знайомою. Коли повернулась із заробітків з Росії, вона мені каже: «Чому ти не поставиш гроші на ощадну книжку?» Я відповіла, що тепер непевний час, війна на Донбасі, гроші можуть пропасти. «Не бійся, це державний ощадний банк, всі люди зберігають тут свої заощадження», — відповіла касирка. Я подумала, що як усі довіряють, то і я повірю, тому поклала шість тисяч доларів. 
Кожного місяця касирка дописувала мені відсотки, бо я вирішила не знімати кошти. Дивлячись на ощадну книжку, як там з’являються відсотки, я вирішила докласти ще три тисячі доларів. Потім почала знімати щомісяця по 300 доларів. А коли хотіла зняти велику суму, то касирка не дала, віддала усього одну тисячу доларів та тисячу євро, які я позичила на весілля братові. Ніколи б не подумала, що така людина може здійснювати махінації. А згодом з’ясувалося, що моя книжка не має печатки. і вісім тисяч доларів зникли. Я вже не хочу відсотків, хай лише повернуть мої тяжко зароблені кошти. Дочка навчається в університеті, потрібно оплатити за навчання, а всі гроші — в Ощадбанку». 

У пошуку рятівників вкраденого
У селищі переконані, що таку велику аферу жінка не могла провернути самотужки, тому слід шукати спільників. Люди мають цілком логічне запитання: а де було керівництво Ощадбанку, якщо жодна ревізія не виявила таких зловживань? На початку травня обмануті люди пішли в обласне УМВС, вимагали роз’яснень та звинувачували міліціонерів у бездіяльності. Потім зустрілися з представниками обласного управління Ощадбанку. А вже 22 травня обкрадені жителі Обертина прийшли просити допомогу до обласного осередку «Правого сектору», де залишили колективне звернення з підписами. Того ж дня обертинські вкладники «Ощадбанку» пішли в обласну прокуратуру. Начальник відділу процесуального керівництва Андрій Новосельський повідомив, що кримінальне провадження у цій справі триває і щонайпізніше в першій половині червня справу передадуть до суду.
«Ми зробимо все можливе, аби повернути вам вкрадені гроші. Перевіряємо також причетність керівництва обертинської філії «Ощадбанку» до цієї афери. Справу до суду передамо по декількох епізодах, які будуть доведені. Поки справу будуть розглядати у суді, ми розслідуватимемо її й надалі. Поки що шукаємо майно аферистки. Якщо вам щось відомо, йдіть у міліцію і повідомляйте», — сказав А. Новосельський.
«Нині тривають слідчі дії. Після завершення слідства буде виведена сума, яку потерпілим повинні повернути», — прокоментувала заступник начальника обласного управління Ощадбанку Ольга Німчук.
«Документи, які містять банківську таємницю, вилучають на підставі ухвали суду. Але для того, щоб їх підняти з архіву, потрібен певний час. Наразі ми вже опитуємо людей», — зазначив начальник слідчого відділу івано-Франківського обласного УМВС Ярослав Зварич.
Правоохоронці кажуть, що слідство триватиме довго, адже у справі багато потерпілих. У міліції запевнили, що касирка під домашнім арештом, проте журналісти жінки вдома не застали. Вона має шанс провести за рратами від 7 до 12 років.
Жителі селища написали листи-звернення Генеральному прокуророві України Віктору Шокіну, голові Служби безпеки України Валентинові Наливайченку, голові правління Ощадного банку України Андрієві Пишному з проханням допомогти їм повернути вкрадені кошти. Результату чекають...

Газета Галичина