Обкрадений Прут


Біля річки Прут дедалі частіше фіксують незаконне вивезення гравійно-піщаної суміші. «Підприємці» без жодних на те документів вже роками вивозять «шутр», внаслідок чого зникає риба у річках.

Також забір піщаної суміші з русел річок може стати причиною повені, адже вона є фільтром, дренажем для води. Питання припинення та недопущення у майбутньому на території Коломийщини незаконного видобування піщано-гравійної сировини державні служби разом з активістами Самооборони обговорювали на нещодавно ініційованому круглому столі. Запросили до розмови й осіб, які вивозять гравій з річок. І, як з’ясувалося, лише 10% з них зареєстровані, як підприємці, і мають офіційний дозвіл на вивіз. Тож як каратимуть крадіїв «шутру» – дізнавалися кореспонденти КВ.

Вже вилучено кілька автомобілів з гравійно-піщаною сумішшю. З правопорушників стягли штраф. До речі, за таке порушення передбачено позбавлення або обмеження волі строком до двох років або штраф від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів. Відтепер особи, які займаються вивозом «шутру», повинні мати офіційні документи на таку діяльність, а також мають сплачувати податки. Обурюється таким незаконним діям член громадського руху «Самооборона» Михайло Бережницький.

– «Шутр» ці люди возять безплатно, – каже активіст. – Повна анархія. Це приносить нам одні негаразди як в екологічному, так і в економічному плані. Так не може далі тривати. Тому ми вирішили контролювати це питання. Адже замість того, щоб діяти законно, людям легше дати хабара і нищити природу. Якби був порядок і ці «підприємці» працювали законно, збагачувався б сільський чи міський бюджет. Користь була б усім. Адже гравійно-піщана суміш є державним майном. Тому ці «підприємці» не мають права розпоряджатися ним, як хочуть.

Оскільки територія дуже велика, Самооборона не встигає слідкувати та фіксувати всі правопорушення. Втім, за круглим столом всі присутні, обговоривши проблему, дійшли спільного висновку, що для припинення та недопущення у майбутньому самовільного та безсистемного видобування піщано-гравійної сировини необхідно у відповідності до вимог екологічного законодавства України створити на Коломийщині легальні кар’єри для здійснення законного видобування такої сировини. Адже вона є популярним будівельним матеріалом та масово використовується громадянами при спорудженні будинків та огорож.

 «Коломийські ВІСТИ»