Обласна організація НСЖУ звернулася до правоохоронців із приводу “липових” журналістських посвідчень


З проханням відреагувати на незаконні дії газети "Зоря Прикарпаття", офіс якої розташовано у Калуші, до УМВС України в Івано-Франківській області генерал-майора міліції Олега Сала звернулася Івано-Франківська обласна організація Національної спілки журналістів України.

Про це йдеться на офіційному сайті НСЖУ.

Голова Івано-Франківської організації НСЖУ Вікторія Плахта стурбована тим, що журналістське посвідчення можна придбати за 240 гривень – таку сумнівну «послугу» почала пропонувати газета «Зоря Прикарпаття».

Відповідне оголошення  розміщено на офіційному сайті видання. У ньому йдеться про те, що будь-хто навіть без наявності публікацій у газеті може отримати посвідчення журналіста. Для цього потрібно лише надіслати на адресу редакції відповідну заяву, фотокартку, копії окремих сторінок паспорта й ідентифікаційного коду, сплатити членські внески. «Журналістське посвідчення не є обов’язковою умовою публікації Ваших матеріалів у нашому виданні. Журналістське посвідчення лише надає перелік соціальних пільг, а також ряд переваг та прерогатив, які гарантуються законодавством журналістам», – ідеться в «пропозиції».

Вікторія Плахта звертає увагу правоохоронних органів на те, що такі дії мають ознаки статті 358 Кримінального кодексу «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», оскільки йдеться про видачу журналістського посвідчення особам, які не мають такого статусу. Тобто, в документи (посвідчення) вносяться неправдиві дані.

«При цьому, особи, яким видано по суті підробний документ, мають ряд пільг та переваг… Зокрема,  статус журналіста надає право безперешкодного відвідування установ та організацій, право на отримання дозволу на придбання та зберігання спецзасобів травматичної дії тощо», – наголошує Вікторія Плахта.

Вона звертає увагу, що в згаданому оголошенні прямо зазначається, що торгівля журналістськими посвідченнями редакцією газети «Зоря Прикарпаття» має на меті не популяризацію фаху журналіста на Прикарпатті, а надання незаконних пільг та переваг громадянам, які не мають до журналістики жодного відношення (передусім, введення в оману працівників органу, який видає дозволи на придбання та носіння зброї).

«На підставі наведеного прошу доручити проведення перевірки за вказаними  фактами, а також повідомити нас, скільки і кому було видано дозволів на придбання та зберігання спецзасобів травматичної дії в Івано-Франківській області на підставі пред’явлення журналістського посвідчення, особливо, виданих редакцією газети «Зоря Прикарпаття», – звертається в листі до міліції голова обласної організації НСЖУ.

Вже не вперше Національна спілка журналістів звертає увагу на не припустимість видачі редакціями “липових” журналістських посвідчень, наголошує юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська, президент Асоціації медіаюристів України:

–  Зі свого боку, готові надавати довідки, підтверджуючі статус професійних журналістів для дозвільної системи МВС. Адже ми, як професійна журналістська організація найбільше зацікавлені у гарантуванні прав саме професійних журналістів, – зазначає вона.