Облрада просить Кабмін про фінансову підтримку для центру реабілітації “Донбас”


Під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати звернулися до Кабміну щодо необхідності надання державній реабілітаційній установі “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас” фінансової підтримки з державного бюджету.

Як повідомив депутатам голова медичної комісії Андрій Яворський, на адресу комісії надійшло звернення від державного реабілітаційного центру, в якому вони висвітлили ряд питань, щодо недостатності фінансування та знятті орендної плати за приміщення. Тож комісія підготувала звернення до Кабміну щодо ситуації, яка склалася з державним фінансування одного з кращих реабілітаційних центрів України державної реабілітаційної установи “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас”, яка релокована на Прикарпаття з Краматорська, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

"Ми депутати обласної ради стурбовані ситуацією яка склалася в реабілітаційному центрі через недостатнє фінансування з державного бюджету. Між релокованою реабілітаційною установою, КНП "Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр" та Івано-Франківською обласною радою було укладено договір на оренду приміщення з метою подальшої роботи установи та збереження майна. На час укладення договору реабілітаційна установа фінансувалась з державного бюджету. Оскільки власних надходжень в установи немає, нею були вишукані кошти за оренду будівлі, внаслідок економії коштів по інших видатках. Водночас вкінці 2022 року програму, за кошти якої утримувалися всі центри реабілітації осіб з інвалідністю, закрили не попередивши про це відповідні установи. Завдяки суспільному резонансу “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас” вдалося внести в державну програму Соціальний захист осіб з інвалідністю. Однак надходжень на цю програму вкрай недостатньо. Кошторис центру на 2023 рік затверджений лише до квітня. Ним передбачені кошти виключно на зарплату та комунальні послуги. Звертаємося до Кабінету міністрів України розглянути можливість додаткового фінансування з державного бюджету на здійснення реабілітації осіб з інвалідністю для релокованої державної реабілітаційної установи “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас”,- йдеться у зверненні.

За словами голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича, “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Донбас” звернувся до облради під час релокації, з проханням надати приміщення і пообіцявши його відремонтувати та сплачувати оренду.

"Через якийсь час установа звернулась до нас з проханням максимально скоротити оплату оренди і ми пішли на зустріч. Тепер установа нас просить дати приміщення в безоплатне користування, бо держава не дає їм достатнє фінансування. Чесно кажучи, я не розумію логіки. Якщо це державна установа і для бюджету їх фінансування це копійки, але держава їх не дає в особі Кабміну, це або свідчення того, що ця установа не потрібна державі, або хтось халатно ставиться до своїх обов'язків. Якби мова йшла про якусь громадську ініціативу і до нас звернулися з таким проханням, ми очевидно б відгукнулися, але коли мова йде про державний бюджет, ми не хочемо втрачати декілька сотень тисяч гривень прибутку в обласний бюджет за який ми можемо щось придбати, навіть для цієї установи. Тому виникла ідея звернутися до Кабміну, щоб вони врегулювали це питання. Якщо відповідь буде негативна, нам доведеться розглядати якісь інші варіанти виходу з ситуації. Ми повинні зробити все, щоб посприяти ефективному функціонуванню цієї установи",- наголосив голова облради.

"За" звернення проголосували 61 з 70 присутніх на сесії депутатів. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!