Вигадані борги та фейкові "подарунки": Прикарпатці потерпають від шахраїв


Останнім часом все більше прикарпатців скаржаться у мережі на шахраїв.

Зокрема, від телефонних "терористів", які вимагали повернути вигаданий борг потерпіла франківка Наталія Чаплинська.

З кінця березня франківка почала отримувати телефонні дзвінки від фінансової компанії "Є гроші ком" з вимогою повернути борг. В іншому випадку – «лихо буде».

Чаплинська розповідає, що дуже обережно відноситься до всіляких «позичанок», тому ніяких кредитів у неї і в думках немає.

«Кожного дня від цієї компанії до мене телефонували з різних номерів телефонів (нарахувала їх біля 30) від 6 до 34 дзвінків з погрозами повернути борг цій компанії нахабним чоловічим голосом та й ще москальською, а то горе мені буде якщо не віддам гроші. Я спочатку слухала це все, на пропущені номери передзвонювала, де мені вже жіночим голосом лагідно відповідали передзвонити на гарячу лінію. На гарячу лінію я не телефонувала, адже у багатьох наші номери телефонів приєднанні до банківських карток, а шахраям тільки цього потрібно», - зазначає франківка.

Після 18 дзвінків у суботу, Наталія Чаплинська написала заяву в поліцію.

«В поліції мені повідомили, що таких шахраїв розвелось дуже багато. Спочатку мене переконували не реагувати на ці дзвінки і не відповідати, а після моїх наполягань все-таки взяли заяву і зареєстрували її, показавши штамп реєстрації», - пише у мережі пані Наталія.

Жінка зазначає, що має намір подавати до суду на такі дії фінансової компанії за майже двомісячне переслідування. Слід зазначити, допис Наталі Чаплинської викликав жваве обговорення у мережі. Як виявилося, від телефонних "терористів" потерпають багато прикарпатців.

"Мою маму теж тероризували такі шахраї, вигадали, що вона є поручителем у якоїсь особи з Запоріжжя, яку мама ніколи в очі не бачила та не знає і повинна повернути її борг. Після розмови з ними, деяких наших міркувань та співставлень, склалося враження, що інформацію про маму взяли з Фейсбуку", - пише Наталя Чорненька.

"Мені також телефонували з подібної компанії, дістали, я їм зателефонувала і в грубій формі почала вимагати пояснень (посилаючись на норми закону) та їх відповідальність щодо порушення персональних даних та мій намір звернутися до суду, мій дзвінок записали і сказали, що зі мною зв‘яжеться юрист! Звичайно, ніхто мені не перетелефонував, проте, мій номер зняли з комп‘ютерної бази та більше не дзвонили.

P.S. раніше прийшло повідомлення з цією ж вимогою, де було вказано ПІБ позичальника! Я миттю зв‘язалася з людьми, котрі його знають і вони повідомили, що їм так само приходять такі ж «листи щастя». Приблизно, це діє так: особа бере кредит через Інтернет ( де вимагається тільки фото паспорта та ІПН, номер телефону), кредитори мають доступ до його контактів через соц. мережі, інші програми та автоматично відсилають всім погрози «на лоха». У моєму випадку позичальник змінив номер телефону та місце проживання", - пише Тетяна Тихонюк.

"Чоловікові теж телефонують. Ніби він поручитель за якогось Дмитра Андрійовича з Полтави. Розмовляють чемно: Валентина, Аліна, російською мовою", - пише Наталя Храбатин.

"Розвести" на гроші спробували і Ігоря Ткача. Франківець розповідає, що на «Нову пошту» йому прийшла посилка – привітання з Днем народження від невідомої особи. Все оформлено з післяплатою та невеликою зворотною доставкою всього в 100 гривень. В середині – подарунковий сертифікат неіснуючого ювелірного магазину на 1500 гривень.

«Неуважний отримувач втрачає свої гроші, плюс сам оплачує доставку цих втрачених коштів шахраям... Гроші, які видурили невеликі відносно, за них навіть нормальний термін не впаяють, якщо й дійде до суду... Якщо дійде», - пише Ігор Ткач.

Водночас поліцейські все частіше закликають прикарпатців бути пильними та обачними, не піддаватись емоціям, а також не довіряти особам, які намагаються під будь-яким приводом вас ошукати. Якщо ви стали жертвою шахраїв – одразу телефонуйте до поліції.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!