Очільники громад Прикарпаття обговорили майбутнє децентралізації та розвиток тергромад


30 січня в Івано-Франківську пройшла дискусійна платформа керівників територіальних громад Прикарпаття на тему: «Децентралізація в режимі stand by» у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України.

56 громад Івано-Франківщини від Зеленої до Рогатина надіслали своїх представників на цю конференцію. Кожен засвідчив, що готовий відстоювати права територіальних громад.

 Загалом, захід поділили на дві дискусії. Перша дискусія стосувалася законодавчого забезпечення, змін до законів. Основні спікери – це народні депутати України, зокрема, голова підкомітету ВРУ в частині місцевого самоврядування Віталій Безгін та Оксана Савчук. 

Другу панель присвятили баченню розвитку територіальних громад в контексті Державної стратегії регіонального розвитку на 2021 – 2027 роки. Свої позиції на платформі також представили голови територіальних громад Прикарпаття.

"Зараз багато хто говорить про те, що реформа закінчена, вже все зробили і треба чимось іншим займатися. Але завершений тільки другий етап бюджетної децентралізації, а їх передбачено п’ять", - говорить виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Натомість міський голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків, якого на конференції обрали головою Івано-Франківського відділення "Асоціація міст України", зауважив, що громади перш за все потребують ресурсу.

"Робити дороги, будувати дитячі садочки і школи неможливо, якщо немає коштів і повноважень. Тому наше перше звернення до Уряду: залишення 80% ПДФО в бюджеті громад. Щоб реально захищати права громад, треба триматися разом! Тільки разом зможемо змусити державну владу дослухатися до себе і досягати реальних результатів",- відзначив Марцінків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!