Оголосили лауреатів Шевченківської премії 2023 і склад нового комітету


Президент Володимир Зеленський оголосив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2023 рік. Також він затвердив новий склад Шевченківського комітету.

Відповідний указ з'явився на сайті президента у п'ятницю, 28 липня, пише УП.

"Присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року:

Калитко Катерині Олександрівні, поетесі – за книгу поезій "Орден мовчальниць";

Компаніченку Тарасу Вікторовичу, Бережнюку Максиму Павловичу, Данилейку Северину Володимировичу, Криську Ярославу Андрійовичу, Охрімчуку Сергію Михайловичу, виконавцям гурту "Хорея Козацька" – за авдіоальбом "Пісні Української революції";

Назаренку Михайлу Йосиповичу, літературознавцеві – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792 – 1883" у двох частинах;

Портнікову Віталію Едуардовичу, журналістові – за публіцистичні статті та виступи останніх років;

Цілик Ірині Андріївні, режисерці – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин", - йдеться в указі президента.

Як йдеться в указі, цьогоріч розмір Шевченківської премії складає 429 тисяч гривень.

Також згідно з документом, до Шевченківського комітету увійшли: Євген Нищук (голова комітету), Дмитро Чистяк, Сергій Васильєв, Ганна Веселовська, Ігор Гайдай, Олексій Жиров, Вадим Карп’як, Олена Кашуба-Вольвач, Валентина Корнієнко, Василь  Кузан, Андрій Любка, Олег Михайлюта, Олеся Мудрак-Ковалів, Іванна Сахно, Віктор Сидоренко, Володимир Сіренко, Богдана Фроляк, Андрій Халпахчі, Анжеліна Швачка.

Крім того, Зеленський доручив комітету провести конкурс на здобуття Шевченківської премії 2024 року серед творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі Українського народу під час збройної агресії Російської Федерації проти України. В указі зазначено, що для цього конкурсу положення щодо строку опублікування творів не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття премії, не застосовується.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!