Олег Тягнибок на Бандерівських читаннях: Націоналізм перетворює народ у вершителя власної долі


"Націоналізм - це хребет нації. Це те, що дає гідність, дає силу, дає крила, дає сенс і мету. Націоналізм перетворює народ у вершителя власної долі. І навпаки - нестача націоналізму робить із народу напівпритомного каліку при битій дорозі, цілком залежного від доброї волі і бажань инших".

Про це 2 лютого у вітальному слові до учасників IV Бандерівських читань заявив лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок, пише прес-служба партії.

Націоналіст нагадав, що Бандерівські читання народжені Революцією гідности і є однолітком московсько-української війни. За його словами, від самого початку читання замислювались як майданчик для контактів націоналістичних активістів з різних сил та організацій, інтелектуалів та академічних науковців.

"За час, що минув від зими на Майдані, націоналісти були першими всюди, де небезпечно, де потрібна стійкість і відвага. Це - факт. 2017 рік обіцяє бути роком важких випробувань. Фронт на Сході може почати рухатись будь-якої миті. Міжнародна ситуація має ознаки погіршення для України. Влада демонструє бездарність, реформи провалено, державу з'їдає корупція. Це вимагає від націоналістичних організацій тісніших контактів, ідейної консолідації, координації дій. За останні роки націоналісти показали приклад революційної боротьби, нині ж приходить час показати приклад максимально тісної співпраці між собою, аби побудувати таку державу, якою її бачать українські націоналісти", - підкреслив політик.

Він наголосив, що нині в країні фактично немає змагання між партіями, а точиться війна світоглядів.

"Розуміємо, що націоналізм - це більше, ніж ідеологія. Націоналізм - це хребет нації. Це те, що дає їй гідність, дає силу, дає крила, дає сенс і мету. Націоналізм перетворює народ у вершителя власної долі. І навпаки - нестача націоналізму робить із народу напівпритомного каліку при битій дорозі, цілком залежного від доброї волі і бажань инших. Зрештою, націоналізм - це віра народу в себе, у свою спроможність і своє покликання, це опора лише на себе, лише на власні сили.

Саме у цьому є розгадка вибухів скаженої ненависти проти українців та українських націоналістів. Ненависти, яку нині культивують як усередині держави, так і ззовні. Нам нав'язують, яких героїв повинна мати українська нація, якою має бути українська економіка тощо. Ці злозичливці хотіли би бачити українців безвольною масою, що вічно хитається між Заходом і Сходом, потульною отарою для закулісного торгу, медійних маніпуляцій та безсовісного грабунку. А кожен успіх українського націоналізму, як це показує час, означає, що нація стала ще міцнішою, сильнішою, твердішою, розумнішою і просунулася ще на кілька кроків уперед. Тому зичу, щоби четверті Бандерівські читання стали черговим кроком уперед для зміцнення нашого світогляду, ідеології і нашої спільної української справи", - заявив Тягнибок.