Олександр Сич про новий поділ районів: Для них не передбачили ані функцій, ані фінансування


Голова Івано-Франківської обласної ради, свободівець Олександр Сич напередодні чергової сесії обласної ради взяв участь у етері на ОТБ «Галичина». У студії мова йшла про ключові питання чергової сесії обласної ради та роль національного будівництва і мови, як його консолідуючого чинника, в процесі державного будівництва.

А також говорили про нове районування України, хаос у головах його творців і потенційні проблеми для функціонування місцевої влади на цьому рівні. Як підкреслив Олександр Сич, сьогодні абсолютно невідомо, які повноваження матимуть новостворені районні органи влади.

«Будь-яка інституція в державі створюється для виконання конкретних функцій, завдань. Втім,  сьогодні не прописано жодних функцій районних рад. Адже зараз вирішення більшості питань, якими займалися райони, передано об’єднаним територіальним громадам. При тому, у нас районний поділ не співпадає з поділом на госпітальні, судові, прокурорські  та поліцейські округи. Це означає, що у в нас будуть райони без прокурора, суду та відділку поліції. Тобто, не буде навіть потреби туди звертатися. Тому постає логічне питання: які функції буде виконувати район?  Ще одне питання без відповіді – з якого бюджету отримуватимуть заробітну плату та функціонуватимуть районні органи влади? Цього не прописали. Зараз виглядає, що головне завдання районних рад буде оперувати спільною власністю громад, але її залишиться мізер, бо більшість відійде ОТГ. І доходів з неї буде стільки ж, що навіть самих себе буде складно утримувати. Побоююся, що через рік-два від деяких районів будуть приїжджати делегації та вимагати їхньої ліквідації, бо не зможуть утримати самі себе», – підкреслює націоналіст.

При тому, зазначив Олександр Сич, вищі органи влади досі не прописали алгоритм передачі повноважень від ліквідованих органів влади до новостворених, порядок створення нових органів влади.

«Це наслідок хаосу в головах тих київських реформаторів, які не думають про кілька кроків наперед. До прикладу, у Коломийському новоствореному районі оберуть нову районну раду. Це непрописано, але чисто теоретично, виконавчий апарат Коломийської районної ради може перебрати на себе функції новоствореного району та скликати першу сесію депутатського корпусу об’єднаного Коломийського району. А як буде скликатися новообрана районна рада Івано-Франківського району?  В якому приміщенні? Хто має технічно організувати сесію? Добре, депутати зберуться, оберуть собі голову та заступників. А де той апарат, завдяки якому вони зможуть працювати? Цього алгоритму вищі органи державної влади не прописали. Немає заданого старту для їхньої роботи. Я вже не кажу про такі складні питання, як розподіл майна. Це тонкі юридичні питання, які мали прописати завчасно», – впевнений очільник депутатського корпусу.

За словами Олександра Сича, такі юридичні колізії у майбутньому можуть призвести до дискусій щодо належності того, чи іншого майна.

«Бачимо, що навіть після 30 років розпаду Радянського союзу ми розгрібаємо такі колізії. Наприклад, тільки у попередньому скликанні мені вдалося переконати обласну раду передати у власність громади Івано-Франківська з обласної власності Ратушу. Тобто, символом Івано-Франківська не був його власністю, а належав до спільної власності громад. І таких прикладів можна назвати багато, хоч ніби тодішні досвідчені чиновники прописували все до останньої крапки. А що буде в умовах сьогоднішнього нігілістичного ставлення до професіоналізму та досвіду, освіченості чиновників та депутатського корпусу? При такій тотальній пропаганді, що будь-хто з вулиці може прийти та керувати країною, областю чи бути депутатом? В усьому треба мати досвід. І люди, щоб добре жити, мають цінувати досвід тих, кого вони обирають. Бо чим більше вони обиратимуть неосвічених, тим гірше будуть жити і тим більше проблем будуть мати.

Тому в цих виборах я сподіваюся, що люди трохи скинуть з очей ту полуду, яку їм навішували, що немає значення досвід та професіоналізм. От вже наобирали, що сьогодні економіка у жалюгідному стані. І не тільки через коронавірус, а саме через непрофесіоналізм. Через величезну кількість депутатів та чиновників, які є профанами у цій справі. От в чому корінь наших проблем – що люди не вміють обрати поміж себе кращих. А саме в цьому суть демократії», – резюмує Олександр Сич.


Джерело: ВО "Свобода" Івано-Франківськ

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!