Олександр Сич – про підсумки 2022 року для місцевого самоврядування


Голова Івано-Франківської обласної ради, заступник голови ВО “Свобода” Олександр Сич у програмі “Про головне в деталях”: про підсумки 2022 року для місцевого самоврядування.

"Війна - це виклик для всього суспільства і виклик для місцевого самоврядування. Кожен його орган і кожен лідер дає на на цей виклик свою відповідь, залежно від життєвого і управлінського досвіду.

Загалом стан місцевого самоврядування Прикарпаття в умовах війни можна означити таким терміном - воно борсається. Кожен лідер органу місцевого самоврядування і кожна рада шукають свого місця і ролі, аби в цих умовах бути дієвими, повноцінними й потрібними громаді і фронту. Й чим довше триває війна, тим краще кожен із них адаптовується до її умов.

Від самого початку мене особливо турбували два елементи цього виклику - ніґілістичне ставлення до до місцевого самоврядування і ніґілістичне ставлення до Закону. Я по своєму намагався дати на них відповіді і донести її до відповідальних посадовців і до громадськості.

Щодо першого, то постає концептуальне питання, яка влада є первинною - виборна, чи призначувана? Вважаю, що виборна. Особливо на рівні місцевого самоврядування люди обирають до влади місцевих громадських авторитетів. Тож під час війни вони, зазнавши струсу, перш за все у них них і шукають поради та прихистку. Тож виконавча влада, закономірно отримавши в умовах воєнного стану більше повноважень, повинна максимально використовувати цю авторитетність місцевих обранців для забезпечення стабільності в суспільстві.

Щодо другого, то переконаний - війна не повинна бути приводом і виправданням для хаосу і безпорядку. Й навіть навпаки, війна вимагає більше порядку. Бо це робить нас сильнішими і спроможнішими перемогти ворога у війні. Тож під час війни треба ще пильніше виконувати вимоги Закону.

Підсумково - місцеве самоврядування з честю прийняло виклик війни і що не день, то все краще вчиться адекватно давати на нього відповідь", - підкреслює Олександр Сич 

 

Детальніше - в етері телеканалу “Галичина”.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!