Оскарження до АМКУ по-новому


За новою редакцією Закону про державні закупівлі, що вступив в силу на великодні вихідні цього року, змінилися не тільки умови проведення тендерів , але і вартість оскарження діяльності сторони замовника.

Документи для участі в тендері тепер не обов’язково надавати у паперовому вигляді (достатньо електронного), Prozorro Market набув офіційного статусу, з’явилося поняття Уповноваженої особи, були підвищені вимоги до безпеки майданчиків – і це ще не повний перелік змін в системі держзакупівель, які відбулися із прийняттям нової редакції Закону. По суті, основні нововведення у розрізі захисту прав учасників від дискримінаційних дій та рішень державного замовника тепер дозволять малому та середньому бізнесу справедливо відстоювати свої права.

Як це працює?

Веб портал державних закупівель, з яким ви працюєте, має містити доступ до розділу подання скарг з однойменною назвою. Попередньо проаналізувавши виграшні кейси в АМКУ з аналогічним досвідом, маєте вірно розставити акценти при складанні власної скарги. У вищезазначеному розділі завантажується сканкопія роздрукованого оскарження з мокрою печаткою підприємства. Після завершення завантаження, документ отримує маркер «Чернетка» та чекає на оплату будь-яким зручним для платника шляхом. Це одне з нових правил подання звернень до Антипонопольного комітету, що введено через практику попередніх років, коли подавалися скарги з метою цькування та створення перепон учасникам-переможцям закупівлі та навіть не були оплачені. Тобто, електронна черга скарг у АМКУ автоматично фіксує лише справи, що були повністю оплачені у визначеному розмірі. Ще одною важливою новиною для оскаржувача є неможливість відмовитися від скарги, що отримала черговий реєстраційний номер після оплати.

Вартість скарги - Постанова КМУ №292

Постанова Кабміну №292 стосовно розміру оплати подання скарги до Антимонопольного комітету, описує її порядок та повернення оскаржувачу вартості у разі позитивного рішення – читаємо повний текст тут. Розмір оплати подання скарги визначається згідно зі згаданою постановою автоматично, після завантаження документу до розділу. Відповідно до фінансового об’єму планованої закупівлі, яку оскаржує учасник, визначається і вартість її розгляду. Коли постачальник визначає якісь умови тендерної документації такими, що дискредитують чи унеможливлюють його участь ще до подачі пропозиції через необґрунтовані вимоги, - ціна скарги складе 0,3% від прогнозованої вартості, але буде в межах від 2 000,00 до 85 000,00 грн. Якщо ж, на думку учасника, рішення замовника порушує діюче законодавство та має відверті дискримінаційні ознаки, - ціна становитиме 0,6% від початкової вартості закупівлі, але від 3 000,00 до 170 000,00 грн. Відтак, захистити свої права тепер можливо і пересічному бізнесмену, що, своєю чергою, зробить ринок більш конкурентним та похитне стільці під монополістами.

Як краще оплачувати?

Основне правило – не варто затримувати оплату скарги! Через особливості руху коштів через системи різних банків, оскаржувач може просто не встигнути вчасно подати на розгляд свій кейс. Через те, що статус «Сплачено» надається тільки в момент надходження коштів, а це може зайняти кілька днів, в залежності від обраного шляху оплати. За умови оплати онлайн, платіжна система додатково стягує комісію у розмірі 2,5% від суми оплати, але в цьому випадку гроші надходять максимально швидко. У такому варіанті оплати всі відповідні реквізити у платіжні поля підтягуються автоматично системою через аутентифікацію користувача в особистому кабінеті.

Альтернативним шляхом сплати є завантаження рахунку на оплату для перерахування коштів через будь-які банківські сервіси. Використання рахунку компанії дасть можливість заощадити на комісії, але момент надходження коштів може бути відтермінований. Необхідно обов’язково мати буфер часу в один робочий день з моменту створення скарги до підвердження надходження коштів на єдиний рахунок ДП «Прозорро», щоб застрахувати себе від форс-мажорних обставин, як то справна техніка та наявний інтернет чи людський фактор у касі банку.

Рух коштів та їх повернення

Коректність заповнення реквізитних ліній платіжного доручення, а також інформація у призначенні платежу має збігатися з напрямком та суттю скарги. Після зарахування коштів на основний «прозоррий» рахунок, автоматичний бот об’єднує документ зі статусом «чернетки» та проведеною оплатою і надсилає їх до Антимонопольного комітету. На цьому етапі вона має статус «Очікує розгляду», а інформація про будь-які зміни, перегляди та рішення надходитимуть до кабінету користувача чи на електронну адресу.

Повернення коштів відбувається за умови позитивного рішення комітету протягом двох днів з моменту його винесення. У випадку, коли сталася помилка під час перерахування, гроші також будуть повернуті. Важливість коректного заповнення зворотних реквізитів також фігурує під час зворотної відправки грошей, оскільки система має автоматично повернути суму на рахунок чи картку оскаржника. За умови наявності будь-якої помилки під час відправки коштів, завжди можна виправити ситуацію, звернувшись до адміністрації Прозорро та надати всі супровідні документи, що підтверджують транзакцію.

Висновки

Законодавчі ініціативи, які регулярно впроваджуються у системі електронних закупівель, все більше «прикручують гайки» старим корупційним традиціям і унеможливлюють їх реалізацію. Всі цьогорічні нововведення демонструють готовність усієї прозорої команди змінювати економічну ситуацію в країні та прищеплювати сучасному поколінню поняття здорової фінансової етики та справедливості.

Необґрунтовані вимоги замовника варто та навіть необхідно оскаржувати в АМКУ, щоб виключити можливу корупційну складову з майбутньої закупівлі, а значить і дискримінацію всіх інших учасників з конкурентними пропозиціями. З прикладами виграшних кейсів оскарження можна ознайомитися в інфобоксі системи. Кваліфіковані спеціалісти завжди відповідають на робочі питання користувачів та допомагають призвичаїтися до нових реалій державних закупівель, що так дратують корупціонерів-старожилів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!