Останні п’ять років КП «Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління» (ДРЕУ) не вилазить із боргів


Ще десять років тому в Івано-Франківську було три комунальні підприємства, які займалися дорогами: «Автошлях», ОШРБУ-1 та ДРЕУ. «Автошлях» спеціалізувався на капремонтах, інші два робили і поточні, і капітальні. Проте, протягом перших років головування Віктора Анушкевичуса (він став міським головою у 2006-му) «Автошлях» і ОШРБУ-1 приватизували. Ремонтувати дороги почали різні приватні фірми, а ДРЕУ просто робило все, «що падало з воза».

Майно в заставі

Останні роки ДРЕУ має купу обов’язків. Вони займаються поточним ремонтом, експлуатацією доріг, зупинками, прибиранням, дамбами, мостами, розміткою тощо. На жаль, керівництво підприємством успішним назвати не можна. Поки жеки замітали дороги та виконували за гроші мешканців роботу, яку має фінансувати бюджет, то ДРЕУ ще більш-менш працювало. А коли створили ЄРЦ, то прибирати дороги стало виключно обов’язком ДРЕУ, отже їх справи погіршилися.

 

Шкода, але ані керівник підприємства Володимир Юсипів (він зараз у відпустці), ані його заступник Віталій Бурко не були готові розповісти «Репортеру» про фінансовий стан підприємства. Але ми вважаємо, що замовчувати таку інформацію не варто.

«Їм постійно дають роботи і недостатньо фінансують, – пояснює керівник департаменту комунального господарства Михайло Смушак. – Плюс не виключено, що були допущені якісь управлінські помилки. Зреш­тою, ДРЕУ є організацією, яка виконує всі можливі й неможливі роботи в місті та не завжди має достатньо коштів. Вони працюють у збиток: купують матеріали, платять зарплату і т. д., а на податки не вистачає. Тому борги й утворилися».

Як повідомляють у прес-службі міської податкової, вперше у розряд боржників ДРЕУ потрапило ще у березні 2009 року. З того часу підприємство так і не змогло погасити борг у пов­ному обсязі. Наразі вони винні 3 млн. грн.

«Працівниками ДПІ вживається повний комплекс заходів щодо погашення податкового боргу, – кажуть у податковій. – Зокрема, на сьогодні майно боржника описано у податкову заставу. Проте, майно підприємства належить територіальній громаді міста, тому реалізовувати його можна лише за рішенням сесії міськради».

Порядок порушення справи про банкрутство або проведення санації передбачений Законом України «Про відновлення платоспроможності платника або визнання його банкрутом». Тут є механізм реалізації таких заходів. Однією з умов порушення справи про банкрутство є згода органу управління, затверджена рішенням сесії. Але депутати таке не прийняли. Хоча «Репортеру» відомо, що рішення обговорюється.

«Протягом 2013 року по підприємству погашено борг на суму 697,2 тис. грн., – говорять у податковій, – в тому числі 184,2 тис. грн. – за рахунок стягнення коштів з розрахункового рахунку боржника за рішенням суду. Решту суми було сплачено платником самостійно. Крім того, згідно з рішенням суду, у цьому році підприємству-боржнику двічі було проведено розстрочення податкового боргу на загальну суму 955,8 млн. грн.».

Ідея з проблемою

Ще кілька місяців тому на виконкомі Михайло Смушак озвучував інформацію про те, що ДРЕУ боргує податковій понад 4 млн. грн. Сьогодні, каже, борг зменшується. Нині він становить 3,017 млн.

За словами Смушака, щоб розблокувати рахунки та припинити нарахування пені та штрафів, вони змушені були подавати до суду. В результаті борг реструктуризували, і тепер ДРЕУ сплачує його частинами. Аби нормально функціонувати, підприємство тепер має щомісяця платити приблизно 50 тис. грн. Але, каже директор комунального департаменту, проблема в тому, що їм важко дотримуватися графіка. Бо є проблема з оплатами за роботи та казначейством…

«Треба було щось робити з підприємством, наприклад, планувати процес банкрутства, – говорить Смушак, – а оскільки вони постійно мають замовлення з міського бюджету, і то на великі суми, то могли бути проблеми. Якщо вони зможуть виконувати план, то все буде добре, а якщо ні, то ймовірно треба буде говорити про банкрутство, санацію чи поділ на два підприємства».

Тут слід сказати, що обговорюється варіант розділити ДРЕУ. Одне підприємство мало б зай­матися тільки ремонтом доріг, інше – лише їх прибиранням. Як каже Михайло Смушак, з одного боку ідея добра, а з іншого – таки проблема. Бо два підприємства – це два керівники, два приміщення, два адміністративних апарати з бухгалтерами, інженерами тощо. Але найголовніше те, що ДРЕУ зараз «рятується» саме різними джерелами фінансування, за рахунок яких «перекриває» недофінансування казначейства. А от якби вони займалися тільки чимось одним, то вже б сиділи без зарплати.

Сьогодні у КП ДРЕУ працюють 157 людей, із них 25 – адмінпрацівники, решта – робочі. Як підкреслює Михайло Смушак, хоча б одне комунальне підприємство такого ґатунку в місті має бути. «Комунальне – це підприємство, яке зробить тоді, коли треба. І не буде терміново вимагати грошей, – акцентує він. – Натомість приватник не робить доти, поки йому не заплатиш. Наприклад, випав сніг, його треба терміново прогортати, ніхто не чекатиме оплати».

Тетяна СОБОЛИК, "Репортер"