«Остання битва Імперії». Мітинг біля Кремля зібрав 1,5 тисячі осіб


Цю хитрість російська влада вже застосовувала в минулому олімпійському циклі, коли в 2010 році давала другий термін Ходорковському. Оголошення вироку 30 грудня, за день до Нового року – а раптом народ не захоче відволікатися на протест заради такого приводу. Але на цей раз сюжет був закручений ще більш хвацько. Олексій Навальний отримав умовний термін (знову), а от його брат Олег Навальний - справжній. Все це тут же назвали заручництвом.

І дійсно важко підібрати якесь інше слово, коли карають не стільки головного опонента влади, скільки його найближчого родича, пише Укрінформ. І тут теж лукавство - мовляв, чого протестувати народу, самого ж Олексія ніби й не посадили...

Остання битва Імперії. Фото О.Кудрін

Однак як тільки стало відомо, що оголошення вироку братам перенесено з 15 січня (як було заявлено раніше) на 30 грудня, соціальні мережі вибухнули обуренням. Pussy Riot швиденько зробили ролик «Відьми підмітають Манежку. На Кремль. 30.12 о 19.00 ». («На Кремль» - це за сюжетом ролика маршрут польоту відьом на мітлах після підмітання, а не те, що ви подумали). Так що кількість людей, які заявили свою участь у несанкціонованому мітингу на Манежній площі (між Кремлем і Думою) за деякими підрахунками швидко перевалила за 10 тисяч.

І ось наближається довгожданий час. Заздалегідь стало відомо, що центр Москви, розбитий огорожами на сектори, затоплений автозаками і силовиками. А в метро Охотний ряд крім того збираються ряджені козачки. Втім, станція метро на вихід спочатку працює. Однак прямий шлях на Манежку перекритий. Треба робити гак, обходячи огорожі. Біля колишнього музею Леніна завмираєш від несподіванки - багатометрова реклама виставки «Остання битва Імперії». Правда, це не про сьогоднішній день, а про Першу світову, але все одно кидає у дрож - по перше - 17 градусів, по-друге, передчуття Третьої світової...

Зіккурат Спаськой Вежі. Фото О.Кудріна

Між музеєм і відбудованим готелем «Москва» - спецмашина з двома камерами спостереження і спіральною антеною. Здається, такі ж працювали на Майдані (втім, недовго, поки Тетяна Чорновол в одну з них не залізла).

І ось сам... ні, не мітинг, це не законно. А народне зібрання, що не вимагає реєстрації. Дуже багато преси всіх видів. Уже в кілька хвилин на восьму в мегафон говорять, що акція незаконна, і потрібно розійтися, щоб уникнути затримання. Всі сміються у відповідь. У цей момент у натовпі ... Тобто ні, який же це натовп, це справжні громадяни! Так ось у їх оточенні з'являється шалена думка, що якби зараз прийшло сюди, без дозволу, та в самий центр, тисяч п'ятдесят, то влада зрозуміла б, що з москвичами, з росіянами, не можна так поводитися, грубо і зарозуміло...

І ось дійсно підходить чималенька групка, але на жаль - це «казаки» з прапором. Старожили площі до них непривітні: «Гей, ряджені, чого такі невеселі? Посміхайтеся! Клоуни мають веселити публіку». Імпозантний «казачий полковник» з дружиною-красунею (ну, чисто генерал Чарнота з Люською) починають в інтерв'ю «Радіо Свобода», «Дощу» (а кому це ще цікаво?) Розповідати, що вони не дозволять зруйнувати Росію. «Казакам» кричать «Ганьба!» І ті відходять до автозаків, навіть без бійки (поки без бійки).

Манежна. Демократи, преса, козаки. Фото О.Кудріна

Люди пожвавлюються, оскільки пройшов слух, що на Манежну йде Навальний. Але незабаром розчарування, «Ехо Москви» повідомило, що на самому підході до площі Олексія затримали і повернули до місця домашнього арешту. Тоді починаються кричалки. Але оскільки фанівська жартівливо-розігрівальна «Хто не скаче, той...» у Москві демонізована, то звучать виключно гасла: «Україно, ми з тобою!», «Нема Путіна - нема війни», «Путін - злодій!», «свободу Олегу Навальному!»

«Чому тільки Олегу?», - чується серед людей.

«Свободу Навальним!»

«Чому тільки Навальним?»

Навальний перед затриманням Фото Ф.Кірєєва

«Усім свободу!», «Ми тут влада!». Тепер - консенсус. А стара «Росія без Путіна» на ходу проходить тюнинг, перетворюючись на «Новий рік - без Путіна!». Потім «Слава Україні! - Героям слава! ». Але і її тут же перетворять: «Слава Росії! - Героям слава!».

Мітинг на фоні Думи. Фото О.Кудріна

Хтось крикнув, а решта підхопили: «Крим - не наш!» Але тут деякі сказали, що їхня позиція (як і в Навального) складніша. Однак вимога референдуму, проведеного наново, без участі військових, із дотриманням усіх законів і з міжнародними спостерігачами, в одну кричалку не поміщається. Гаразд залишили...

А ось і перший наскок «тітушок» (у Москві це слово прижилося). Бійка, спалахи камер. Заклики не піддаватися на провокації. Прихильники Навального роздають червоні круглі стікери з його прізвищем, що залишилися від виборів мера Москви (господи, як важко повірити, що це відбувалося лише трохи більше року тому). Над зібранням підіймається безліч червоних кружечків. На тлі Кремля вони виглядають симпатично і символічно.

Але рано мріяти, бо козаки з прапором знову починають ходити туди-сюди, на шиї в одного з них дівчина з плакатом «Ні Майдану!». Поряд менший плакат - «Робиш Майдан? Їдеш в Магадан!» (Як же тут бояться Майдану. Блогер Митя Алешковский, який опинився в автозаку, розповідав, що там у першу чергу запитали: «Хтось з України є?» Схоже, вони самі вірять у створених ними ж підступних«правосєків»).

Знову невелика штовханина. Люди з георгіївськими стрічками кидають яйця. Телевізійники підраховують збитки («Дурниці, тільки лампа розбита»). Присутні скандують «Казаки - в автозаки!». Але варто звернути увагу на вікна готелю «Москва» - другий поверх. У них маячать кілька людей, один з біноклем. Звідти спецслужбістським наполеонам прекрасно видно обстановку. Зібралося півтори тисячі чоловік. А це не п'ятдесят тисяч і навіть не п'ятнадцять. Можна розганяти!

Спецмашина гебе, як на Майдані. Фото О.Кудріна

20.40. Викликається підкріплення. Метро закривається на вихід в сторону Манежки. Присутніх, як годиться за інструкціями, розсікають на сектори і відтісняють. В основному - у бік метро Площа революції (символіки назв ніхто не помічає). Але можна пройти і до Тверської. Йду туди.

А тут командир вказує пальцем, і омонівці вихоплюють з натовпу відомого правозахисника Льва Пономарьова. (Кажуть, десь поруч також схопили Дмитра Бикова, але в цьому випадку, подивившись документи, відпустили - мабуть, поліцейські «Громадянина поета» слухають).

Відтіснення та затримання триває години до десятої вечора (за різними даними в РВВС Арбата, Хамовников і т.д. доставлено від двохсот до трьохсот осіб). А потім, як написав хтось у Твіттері: «Здається, все...». Далі - тиша.

Іду на Червону площу. Спаська вежа на ремонті, в огорожі. З вигляду - вилитий вавилонський зіккурат, з двох сторін, однак, підсвічений дорогою світлотехнікою, що імітує на поверхні будівельних паралелепіпедів червону цегляну стіну, черепицю, ікону, годинник. А якщо зайти з боку Василя Блаженного, то можна побачити третю сторону будівельної огорожі, просту і грубу. На стику вигляд - фантасмагоричний. Утім, цілком відповідає тому, що відбувається сьогодні в країні...

Так, це, мабуть, ідеально точний символ нинішнього російського режиму - дорога, однак, груба імітація стародавніх святинь.

Олег Кудрін, Москва.