Осушування чи поливання? Як у селищі Брошневі-Осаді за мільйони реконструюють стадіон


Cтадіон «Карпати» у Брошневі-Осаді для багатьох місцевих жителів став своєрідною притчею во язицех. Люди звертаються до місцевої влади з проханням уже нарешті завершити реконструкцію футбольного поля, щоб стадіон повноцінно запрацював.

Дехто, скажімо, не може збагнути, чому найперше встановлювали поліуретанові доріжки довкола, а опісля розпочали роботи на самому полі? Дивує й інше: якщо порівняно недавно на футбольному полі проводили меліораційні роботи для його осушування, то тепер там чомусь тривають роботи для облаштування штучного поливання…

Справді, сучасні поліуретанові доріжки на стадіоні встановлювали позаторік за рішенням Брошнів-Осадської селищної ради. Документи засвідчують, що вартість підряду обійшлася бюджетові громади у 5,8 мільйона гривень! Крім того, з місцевої скарбниці ще довелось оплатити розроблення проєктно-кошторисної документації, технагляд та експертизу. Замовником виконання робіт виступило управління капітального будівництва в Івано-Франківській області. Проєктні роботи розпочали наприкінці березня торік, а вже 1 червня згадане УКБ отримало експертизу проєктної документації на будівництво. Підрядник – ТОВ «ІФ-Західінвестсервіс».

Назва проєкту – «Нове будівництво системи поливу стадіону в смт Брошнів-Осада Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області». У документах вказано, що ціна договору є приблизною, і становить понад 1,25 мільйона гривень! Термін виконання передбачено до 30 грудня 2022 року. Отже, нове будівництво системи поливання на стадіоні «Карпати» триває і, як розуміємо, триватиме ще як мінімум упродовж року.

Дивує й те, навіщо вкладати такі великі державні кошти саме у влаштування поливання? Так, можна погодитись з тим, що, скажімо, в Іспанії, де переважає сухий спекотний клімат, поливати футбольні поля потрібно. Але це досить дороге задоволення, і далеко не всім по кишені така розкіш. А у нас?

У нас усе навпаки: поле мокре, а виявляється, не так давно на ньому робили осушування. Зокрема, у 2011 р. встановлювали дренаж по периметру, а у 2020-го ще шість дренажних смуг встановили по середині футбольного поля. Тому й дивує, що тепер, як бачимо, чомусь знадобилося будівництво системи поливання…

А згодом потрібно буде ще виділяти кошти з бюджету громади на обслуговування цієї системи. Не мало не багато, а близько пів мільйона гривень на рік, враховуючи оплату праці спеціалістів. Де тут доречність чи доцільність?

Брошнів-Осадський селищний голова Тарас Манорик, реагуючи на звернення громади з цього питання, зазначив, що оскільки у цей проєкт уже вкладено левову частку державних грошей, то громада вимушена продовжувати його реалізацію.

Автор: Зеновія ГОДОВАНЕЦЬ, газета Галичина

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!