Пенсійний фонд в Івано-Франківській області: Через новий податок роботодавці будуть незацікавлені у робітниках-жінках


З 1 липня від допомоги, яка нараховується у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець повинен сплачувати 33,2% єдиного внеску за період перебування працівниці у декретній відпустці. Водночас самі працівниці сплачуватимуть 2% зі суми допомоги, яку вони отримують у зв’язку з вагітністю та пологами.

Про це розповів кореспонденту  Бліц-Інфо начальник головного управління Пенсійного фонду в Івано-Франківській області, Анатолій Назаренко. 

За його словами, ці зміни передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», який прийняли у травні цього року. Вони дадуть змогу зараховувати декретну відпустку до трудового стажу. Таким чином збільшувати його у період декретної відпустки. 

Проте є побоювання, що тепер вимоги до жінок будуть не тільки професійні, але й медичні. 

«Це зменшить можливості отримати роботу певній категорії жінок в порівнянні з чоловіками. Роботодавці будуть незацікавлені в робітниках-жінках. Буде навантаження для роботодавців, але побачимо, як воно буде», - зауважує Анатолій Назаренко. 

Нагадаємо, у 2010 році Верховна Рада відмовилась ввести зарахування до трудового стажу періоду знаходження у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами. За прийняття в цілому відповідного законопроекту №4694 проголосували лише 38 депутатів при мінімально необхідних 226.