Переговори глухого з німим: Хто, з ким і про що домовляється на сході України


Одним із пунктів мирного плану президента Порошенка стало проведення першого раунду тристоронніх переговорів за участі України, ОБСЄ та Росії у Донецьку 23 червня. Результатом цих переговорів стала домовленість про припинення вогню до ранку 27 червня.

Однак, вже вранці 24 червня прикордонники повідомили про захоплення пункту пропуску на українсько-російському кордоні. Також бойовики обстріляли блокпости АТО біля Слов'янська. Відтак виникло чимало запитань з приводу того, хто і про що домовляється, пише Захід.нет.

Присутність деяких осіб на цих переговорах також викликала чимало запитань. Зокрема, незрозуміло було, кого представляв на зустрічі в Донецьку Віктор Медведчук і Нестор Шуфрич, а також хто допустив туди Олега Царьова, якого розшукує Генпрокуратура України для того, щоб арештувати.

Медведчук не представляє Україну

У вівторок, 24 червня, в РНБО заявили, що Україну на цих переговорах представляв лише Леонід Кучма. Як заявив речник інформаційного центру РНБО Володимир Чеповий, Віктор Медведчук – не українська сторона.

«Я офіційно не даю коментар на цю тему – але Медведчук… Це буде окрема інформація, ми скажемо, кого представляє Медведчук», - пообіцяв Чеповий, додавши, що ця інформація буде найближчим часом. Так само Чалий не захотів коментувати присутність на переговорах народного депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича.

За словами Чепового, українська сторона не веде у не буде вести переговори з бойовиками, терористами і диверсантами. Тому, наголосив він, присутність на переговорах представника ДНР Олександра Бородая не означає, що представників цієї терористичної організації визнали стороною переговорів.

«Немає такої юридичної складової, як ДНР, ЛНР, є Україна. Україна представлена в тристоронній групі, є з Російської Федерації представники, є представники ОБСЄ», - наголосив Чеповий.

Попри це представник ДНР Олександр Бородай заявив, що керівництво самопроголошеної республіки погодилося припинити вогонь і розпочати консультації про переговори щодо мирного врегулювання конфлікту.

Водночас Уповноважений Порошенка з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенкозаявила, що результат переговорів щодо ситуації на сході України важливіший за прізвища перемовників.

«Головне - складання зброї, припинення вогню, створення передумов для відновлення нормального життя в регіоні. Тому сьогодні ключове - це досягнення переговорів, а не прізвища», - зазначила вона.

Геращенко також розповіла, що Кучмі запропонували представляти Україну на переговорах, оскільки міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін поїхав у відрядження до Люксембургу на зустріч міністрів зовнішніх справ країн Євросоюзу.

Згодом також з'явився коментар прес-секретаря «Українського вибору» Олега Бабаніна, який заявив, що Віктора Медведчука взяти участь у переговорах у Донецьку попросив президент Петро Порошенко.

Європа задоволена

Володимир Чеповий заявив, що міжнародні партнери України позитивно оцінюють роботу тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану президента України.

Зокрема, міністр зовнішніх справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що в нинішній ситуації не можна упускати жодної можливості для переговорів.

«Вже сама розмова про те, за яких умов могло би настати перемир’я, за яких умов повстанці могли би скласти зброю і за яких умов вони би погодились на можливе розширення місії спостерігачів ОБСЄ – це сам по собі великий крок вперед», - наголосив Штайнмайєр.

За його словами, такого успіху було досягнуто в останні дні завдяки зусиллям української влади, а також другого президента України Леоніда Кучми, посла РФ Михайла Зурабова і спеціального посланця ОБСЄ Хайді Тальявіні.

Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт наголосив, що, хоча зарано ще говорити про прогрес у переговорах, однак «важливо, щоб Росія дуже чітко послала меседж сепаратистам, що є перемир’я, є процес діалогу і треба виконувати це».

Кучма відзвітував

Леонід Кучма заявив під час зустрічі з Петром Порошенком, що результатом учорашніх переговорів у Донецьку стало те, що  було підтримано рішення про режим припинення вогню і розпочато діалог про звільнення заручників.

Також сторони домовилися про співпрацю з місією ОБСЄ, допуск спостерігачів, зокрема з Росії, на блокпости, відновлення водопостачання і енергозабезпечення міст Донецької і Луганської областей. Крім того, досягнуто домовленість про проведення наступної зустрічі тристоронньої контактної групи найближчим часом.

Кучма також зазначив, що факти недотримання домовленості про припинення вогню пояснюються тим, що на сході країни діють різні групи, між якими немає координації.

***

А тим часом командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко написав на своїй сторінці у Facebook, що припинення вогню для того, щоб дати терористам час скласти зброю, «плавно переростає у переговори з сепаратистами.

«З обох боків на «переговорах» творці та активні учасники старої України – корумпованої, неефективної держави, яка захищає інтереси маленької купки злодіїв і негідників. З подивом і гидливістю дивився вчора на ці переговори з прапором ДНР на задньому фоні», - зазначив командир «Донбасу».

Він переконаний, що треба переходити до «плану В», бо у протилежному випадку «все це збіговисько буде поховано «планом С», автором якого буде український народ».

«Дуже сподіваємося на те, що Верховний головнокомандувач віддасть наказ армії навести лад і вимести з Донбасу всю цю нечисть», - резюмував Семенченко.