Переселенці з Росії на Прикарпатті: Повернемось додому тільки на танках


Сім'я Бутусіних переїхала з Росії в Україну понад рік тому. З далекого Владивостока вони втекли в Західну Україну через політичні репресії.

Зараз Олег Бутусін з дружиною Тетяною мешкають з десятьма дітьми в селі Придністров'я Галицького району. Двокімнатний будиночок з кухнею – це все, що родина змогла собі дозволити після того, як за "копійки" продала все своє господарство в Росії, пише Курс

Олег Бутусін останній рік воював як доброволець на боці України. Цього літа ФСБ відкрило проти нього кримінальну справу за тероризм. Він неодноразово в Росії звинувачував Путіна в занепаді країни та політиці геноциду.

Чи не найбільшою проблемою для родини є відсутність українського громадянства. Вони вже неодноразово звертались до влади, навіть під час приїзду Петра Порошенка в Івано-ФранківськТетяна Бутусіна з дитиною на руках підійшла до Президента та передала йому прохання надати їм громадянство, проте відповіді досі ніякої. Тетяна каже, що готова оголосити голодування, якщо влада і надалі ігноруватиме її прохання.

Про Прикарпаття в родини тільки найпозитивніші враження. Говорять, що це серце України, а люди тут найкращі. 

"Громадянство – це головна проблема іноземців, які воюють на боці України. Тому що вони ще не громадяни України, але вже й не громадяни тієї країни, в якій жили раніше. Це білоруси, грузини, росіяни. Повернувшись на свою батьківщину, вони або потраплять у тюрму, або їх ліквідують. Люди наче між небом і землею. Вони владі не потрібні ні тут, ні там", – каже Тетяна Бутусіна.

Жінка сподівається, що рано чи пізно, але росіяни одумаються і проженуть таких покидьків, як Путін. Не всі в Росії вважають, що "Крим наш" і "Вова Путін молодець", є чимало незадоволених режимом. Але Путін пригодував тих, хто цей режим охоронятиме, – міліцію, військових, ФСБ. 

"Олег там був як ворог народу. Дітей наших брали в заручники, щоб Олег здався. Важка була ситуація. Тому в нас із владою ще й свої рахунки. Олег всюди говорив, що владу Путіна треба прибрати, що потрібно змінювати щось у житті, щоб залишитись нам як нації, що йде винищення російського народу і повний геноцид. Людей вбивають, саджають у тюрми, якщо в них інший погляд на владу Путіна. Я буду постійно про це говорити. Ми були там недоречні, тим паче така багатодітна сім’я, щоб не були прикладом", – розповідає жінка.

Сусіди подарували родині Бутусіних корову, допомогли будматеріалами. Зараз місцева влада вирішує питання житла, оскільки маленький будиночок в аварійному стані. 

Але найбільше Бутусіни чекають рішення про українське громадянство. Сім'я Бутусіних готова повернутись додому в Росію, але кажуть: тільки на танках!