Першокласник-2015: Скільки коштує в Івано-Франківську зібрати дитину до школи


Перше вересня – це свято, на яке з нетерпінням чекають всі першокласники. Ось вже зовсім скоро з почуттям трепету, ховаючись за оберемками квітів мало не вдвічі більшими за себе і тримаючись за руки батьків, маленькі прикарпатці зроблять свій перший крок на великому шляху знань.

Традиційно в останні тижні серпня батьки разом з дітками активно починають готуватись до першого вересня. Шкільна форма, портфель, зошити та щоденники… Все це потрібно купити батькам, перш ніж відправити своє чадо до школи. Кореспондент Бліц-Інфо вирішив порахувати, до якого фінансового удару готуватися батькам цьогорічних першокласників.

Одяг та взуття

Вибір шкільної форми є дуже відповідальним заняттям, оскільки від нього залежить, зовнішній вигляд і здоров’я дитини. Тому краще купувати одяг з натуральних тканин. На вибір маленьких першокласників представлено широкий асортимент шкільної форми. Навіть найвибагливіші маленькі модники зможуть знайти собі одяг до вподоби.

Ціни на костюми для хлопчиків коливаються від 600 до 830 грн. за комплект, залежно від виробника і матеріалу. Сорочка з краваткою обійдеться ще у 240 грн. Шкіряні туфлі для хлопчика коштують 400-500 грн. за пару. В середньому щоб одягнути синочка-першокласника батькам потрібно викласти 1300 грн.

Відправити до школи дівчинку обійдеться дорожче. Ціни на сарафани коливаються від 450 грн, скільки ж доведеться заплатити за піджачок до нього. Трішки дешевше коштує піджачок зі спідничкою – 600 грн. Блузочка для маленької красуні коштує в середньому від 175 до 225 грн. Бантики залежно від розміру і дизайну обійдуться у 28 - 65 грн. Колготки – 20 грн. Досить дорого коштують шкіряні туфельки – 560-600 грн. Разом виходить близько 1700 грн.

Проте, окрім шкільної форми дуже важливо придбати і спортивну. Спортивна форма для хлопчиків і дівчаток вартує однаково - від 250 грн. Кросівки обійдуться батькам ще у 300 грн.

Багато матусь захочуть на День знань одягнути своїх чад у вишиванки. Проте ціни на вишиті сорочки трішки «кусаються», адже стартують від 300 грн.

Портфель і канцтовари

Найважливішим атрибутом першокласника є шкільний ранець. Ціни на портфелі різняться в магазинах і на ринках.

В магазині портфель з ортопедичною спинкою коштує від 600 грн., тоді як на ринках Івано-Франківська ціни коливаються від 700 грн. залежно від якості. Значно дешевше для батьків обійдеться звичайний портфель – близько 350 грн., проте чи варто економити на здоров’ї власної дитини вирішує кожен самостійно.

Щодо канцелярських товарів, то тут діапазон цін досить широкий. На ринку та в магазинах канцелярію можна обрати на будь-який смак. В середньому набір канцтоварів обійдеться від 370 грн., це за умови, якщо брати найдешевші товари.

Ціна зошитів на розкладках і в магазинах  Івано-Франківська коливається від 1,84  до 4  гривень. За звичайний зошит на 12 аркушів в магазині треба заплатити 1.84  грн, на ринку 4 грн. Обкладинки для зошитів залежно від товщини коштують від 9 грн/10 шт., на книги від 12 грн за упаковку. Папка для зошитів обійдеться від 18 грн.

Великий діапазон цін і на пенали – від 50 до 140 грн. Проте його потрібно чимось заповнити. Гелева ручка в середньому коштує 10 гривень, олівець – від 2.5,  фломастери - 17.5, лінійка – 8.25, стругалка для олівців від 1 грн, гумка – від 2.75 грн. Окрім того кожен першокласник має мати набір для творчості. Папка коштує від 26 гривень, альбом для малювання, фарби і набір пензликів зі стаканчиком обійдеться від 67 гривень. За пластилін і дошку для ліплення доведеться викласти від 22 грн. Клей, кольоровий папір і картон з ножницями – від 50 грн. Кольорові олівці, залежно від розміру упаковки обійдуться від 23 грн.

Також важливим атрибутом будь-якого молодшого школяра є підставка для книг, ціни на неї коливаються в середньому від 14 до 23 грн.

Якщо порівнювати ціни в магазинах і на ринках, то варто зауважити, що різниця в ціні є досить суттєва на користь магазинів.

Квіти

Без сумніву 1 вересня не обійдеться без святкового букета. Квіти підбирає кожен на свій особистий смак – троянди, хризантеми, ромашки… Сьогодні у квіткових магазинах пропонують різноманітні букети різного розміру на різний гаманець. Найдешевший букет квітів батькам першокласника обійдеться від 90 грн. Проте продавці говорять, що часто клієнти замовляють не цілу композицію, а декілька квіток. У цьому випадку відчувається суттєва економія, адже одна хризантема обійдеться від 20 грн., а троянда від 10 грн.

Отже якщо звести всі цифри разом, то можна зробити висновок, що першокласник 2015 обійдеться батькам у 3000-3500 грн.

У будь-якому випадку на власній дитині та її навчанні економити ні в якому разі не можна — хіба що на те є дуже вагомі обставини.

Редакція Бліц-Інфо вітає всіх юних хлопчиків та дівчаток з першим кроком до великого життя, а батькам бажаємо витримки та фінансових сил для зведення світлого майбутнього ваших дітей!