Підприємницька діяльність 2024: cплата податків, нюанси та терміни звітності


У ДПС в Івано-Франківській області розповіли про що слід пам’ятати бізнесу, щоб працювати в правовому полі.

Яку звітність слід подати підприємцям в найближчі дні та як зробити це без помилок розповіла начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мар’яна Мороз.

За її словами, саме лютий – це місяць, на який припадає звітність для більшості підприємців щодо їх діяльності в минулому році. І якщо термін подання звітності для єдинників III групи минув 9 лютого, то фізичним особам – підприємцям платникам єдиного податку I-II груп відзвітувати про доходи, отримані протягом минулого року потрібно не пізніше 29 лютого. Також слід пам’ятати, що власникам, орендарям та користувачам земельними ділянками, що віднесені до сільськогосподарських угідь, у складі податкової декларації необхідно подавати ще й додаток з розрахунком мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Що ж до сільськогосподарських товаровиробників, то для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку IV групи, наголошує Мар’яна Мороз, їм потрібно подати не пізніше 20 лютого наступну звітність:

загальну податкову декларацію платника єдиного податку IV групи на 2024 рік (щодо всієї площі земельних ділянок до контролюючого органу за місцем обліку платника);

відомості про наявність земельних ділянок, які є невід’ємною частиною податкової декларації.

Окремо податківець зазначила, що юридичні особи мають ще також подати звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (окремо щодо кожної земельної ділянки до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки);

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, і який, доречі, слід подати за новою формою, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1935 від 09.11.2023, а платникам, які вже подали Розрахунок, подати новий звітний Розрахунок.

Також слід подати додаток з розрахунком МПЗ для власників чи користувачів с/г угідь.

Нагадала Мар’яна Мороз підприємцям, і про те, що торік країна повернулася на довоєнну систему оподаткування, а отже з серпня 2023 відновилася обов’язкова сплата єдиного податку для всіх платників. Виняток – реєстрація на окупованій території чи в зоні ведення бойових дій.

Що ж до єдиного внеску, наголошує посадовець, то підприємець за себе і надалі сплачує його на добровільній основі. У випадку сплати ФОП подає у складі річної звітності Додаток ЄСВ 1. Проте, якщо підприємець не сплачував за себе єдиний внесок, то такий додаток заповнювати і подавати не потрібно. Але варто врахувати, що у разі несплати страховий стаж не нараховується.

Що ж до найманих працівників, продовжує тему Мар’яна Мороз, то як страхувальник, підприємець сплачує єдиний внесок за них обов’язково, також подає щоквартально об’єднану звітність, той самий 1-ДФ, в якій має відображати усі доходи, що були виплачені найманим працівникам та іншим фізособам та утримані з них податки і збори.

А от ФОП на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а це до прикладу адвокати, нотаріуси на подання звітності мають трохи більше часу. Декларацію про майновий стан і доходи з відповідними додатками, як і громадяни вони повинні подати не пізніше 30 квітня 2024 року.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!