Підприємці мають документально підтвердити свої доходи та витрати


Відповідно до п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України фізичні особи - підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форму та порядок ведення Книги обліку затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. №481. Про це нагадують в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Платники єдиного податку І і ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку ІІІ і V груп, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Порядок ведення Книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат платниками єдиного податку затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. №1637.

Таким чином, згідно з чинним законодавством фізичні особи - підприємці залежно від обраної системи оподаткування зобов'язані вести Книгу обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат за певними формами і в установленому порядку.

Детальніше про це йдеться у листі Державної фіскальної служби України від 29.10.2014 р. №5857/6/99-99-17-02-02-15.

Нагадуємо, за неведення або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, передбачена адміністративна відповідальність, а також застосування фінансових санкцій. Зокрема, відповідно до ст. 164 прим.1 Кодексу України про адміністративні таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені особою, повторно протягом року тягне за собою накладення штрафу від 5 до 8 НМДГ. Крім того, відповідно до статті 121.1 Податкового кодексу України за відсутність первинних документів передбачено штраф у розмірі 510 грн., за повторне порушення протягом року, розмір штрафу збільшується до суми 1020 грн.